„Állj, most én beszélek!” – Gyermekjogi műsor indul a Katolikus Rádióban

Kultúra – 2023. március 17., péntek | 11:20

Új műsorral jelentkezett a Magyar Katolikus Rádió március 7-én, Bognár Anna szerkesztésében. A Gyermekjogokért Egyesület szakmai támogatásával megvalósuló adás és podcast címe: „Állj, most én beszélek!” A műsor következő adása március 21-én, kedden reggel 8.42 perctől hallható.

Eltelt egy emberöltő: jövőre lesz 35 éve, hogy elfogadták az ENSZ Gyermekjogi egyezményét. Eleget tudunk a gyermekjogokról? Hogyan érint, hogyan jön közel hozzánk egy-egy téma, kérdés, hogyan tehetünk a saját környezetünkben mi is azért, hogy a gyermekek Magyarországon szerető, kiegyensúlyozott érzelmi közegben nevelkedjenek? Milyen jelekre legyünk figyelmesek, amelyek arra engednek következtetni, hogy egy kisgyermek jogai sérülnek?

A műsorban az ENSZ Gyermekjogi egyezményének főbb cikkei mentén beszélgetnek  a stúdióba meghívott szakértők, jogászok, pedagógusok, papok, pszichológusok. A védelem, ellátás-gondozás, részvétel tematikus egységei számos aktuális kérdést felvetnek, a műsor készítőinek pedig nem titkolt célja a figyelemfelhívás és a szemléletformálás.

„Pedig hát engemet sokszor nem is tudtam, hogy miért, vertek, mint apró gyermeket, ki ugrott volna egy jó szóra nyomban” – olvashatjuk e megrázó szavakat József Attila Levegőt! című versében.

Az első adásokban az erőszaktól való védelem kérdéskörét járják körül, a műsor vendége lesz többek között Benyusz Márta gyermekjogi szakértő, Csáky-Pallavicini Zsófia gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, Dobszay Márton Benedek OFM, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciájának elnökségi tagja, az Emberi Méltóság Stratégia szerzetesi szempontjainak képviselője és még sokan mások.

„Isten abban a hatalmas kegyelemben részesített minket, hogy »saját képmásunkra« gyermeket alkothatunk, a férfi és a nő szerelme létre hívhat egy új embert.

Óvjuk és védjük a gyermeket, jövőnk zálogát, türelemmel, odaadással.

Fejünket emeljük az égre, mércénket állítsuk magasra.

Szeressünk.

Ahogy Mennyei Atyánk szeret bennünket” – olvasható a műsor ajánlójában.

Forrás és fotó: Magyar Katolikus Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria