„Betlehem” a Bükkben – új lelkigyakorlatos ház nyílt Bükkszentkereszten

Megszentelt élet – 2015. május 29., péntek | 12:40

Új lelkigyakorlatos ház nyílt az Egri Főegyházmegyében, Bükkszentkereszten május 26-án. A házat, mely a Betlehem nevet kapta, valamint kápolnáját Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg ünnepi szentmise keretében – tájékoztat az Egri Főegyházmegye.

Két éve fogalmazódott meg Szent Ferenc Kisnővéreiben a vágy egy olyan hely után, ahol a közelükben segíthetnék az embereket, a kevésbé tehetőseket is – gyógyulni, életet rendezni –, lelkigyakorlatot, elcsendesedési lehetőséget biztosítva számukra.

Az a vágy találkozott Ternyák Csaba érsek atya gondolatával, mivel ő is a Bükkben keresett egy olyan csendes házat, ahol adott a háttérben a működtetésben segíteni tudó közösség is. A gondolatcserét tettek követték: nekiláttak a kiszemelt ház felújításának.

A ház a ferencesek számára sokatmondó „Kenyér Háza”, azaz Betlehem nevet kapta. Czopf Éva Klára nővér így fogalmazott: „Hiszünk abban, hogy az örök életre tápláló Kenyér, az Élet Kenyere fogja éltetni e ház minden vendégét. »Betlehem« a megtestesülés titkának szemlélésére, mélyebb befogadására és megélésére is hív. Érsek atya a kápolnát Urunk megszületésének titkáról nevezte el, és homíliájában összekötötte a pünkösdi Lélek-áradást a Krisztus születését övező Lélek-áradással. Ternyák Csaba szavaival: az Egri Főegyházmegye egyik kis »tűzhelye« lehet ez a ház, hogy segítse a Lélekben való újjászületést.”

Fotó: Kakuk Ferenc érseki titkár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria