„Csak őt dicsérje mind, a mennybolt és a föld” – Egyedülálló koncert a Dohány utcai zsinagógában

Kultúra – 2021. szeptember 4., szombat | 23:15

Egyedülálló hangversenyt rendeztek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) részeként szeptember 4-én Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában. A Párbeszéd című koncerten zsoltárok hangoztak el zsidó és katolikus egyházzenei feldolgozásokban.

A koncerten jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezett meghívottak: Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke, Michael L. Fitzgerald brit, Baltazar Enrique Porras Cardozo venezuelai, Gérald Lacroix québeci, John Onaiyekan nigériai bíboros, Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke, továbbá Varga László kaposvári és Marton Zsolt váci megyéspüspök, Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK Titkársága vezetője, és Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára. Együtt ünnepelt Frölich Róbert országos főrabbi, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A koncert elején Frölich Róbert országos főrabbi mondott köszöntőt. Mint hangsúlyozta, történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, hiszen a Katolikus Egyház ilyen magas rangú képviselői még nem jártak a Dohány utcai zsinagógában. Ezen az alkalmon egy ősi zsidó műfaj, a zsoltár szólal meg zsidó és keresztény zenei feldolgozásban. „De ez egy zsinagóga, akkor mit keresnek itt a keresztény szerzők?” – tette fel a kérdést a főrabbi. Salamon templomszentelő imájában azt mondja, hogy „ha idegen jön házadba, hallgasd meg őt, és add meg, amit kér”. A próféta pedig így szól: „házam az imádság háza legyen minden nép előtt”.

A zsinagóga mindenkié, aki jó szívvel emeli szívét az Örökkévaló felé, azt a Mindenható meghallgatja.

„Ez a rendezvény alkalmas arra, hogy megmutassuk: zsidók és keresztények a történelmi villongások ellenére együtt tudnak imádkozni, hisz összeköt bennünket a Szentírás, valamennyiünk hitének közös alapja” – zárta szavait Frölich Róbert főrabbi.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a következő szavakkal köszöntötte a megjelenteket:

„Igen tisztelt Főrabbi úr, Elnök úr, Kedves Vendégek!

Nagy öröm számunkra, hogy párbeszéd koncerttel hangolódhatunk az Eucharisztikus Kongresszus eseményeire. De hát mi köze van a Dohány utcai Zsinagógának az Eucharisztikus Kongresszushoz? Ha az Eucharisztia szóba belegondolunk, akkor ez elvezet minket az utolsó vacsorához és Jézus személyéhez. Az Evangéliumokban az Oltáriszentség alapításának szavait az a megjegyzés vezeti be, hogy

Jézus hálát adott, megtörte a kenyeret, tanítványainak adta (Lk 22,19). Ez az a hálaadás, amiről az Eucharisztia a nevét kapta.

De jól őrzi a Jézus által végzett cselekmény eredeti elnevezését a latin liturgia is, amikor azt mondja, hogy: „hálát adva áldást mondott”. Máté evangéliumában ugyanis egyenesen azt találjuk, hogy Jézus „elmondta az áldást, majd megtörte a kenyeret, tanítványainak adta” (Mt 26,26). Ott vagyunk az utolsó vacsora termében, ahol Jézus a pászka vacsora ősi szokása szerint mondja az áldást.

Ezért olyan fontos számunkra, hogy együtt lehetünk itt a mai estén. Hálás köszönetet mondok mindazoknak, akik ezt lehetővé tették, elnök úrnak, főrabbi úrnak, főkántor úrnak és minden kedves közreműködőnek.

Amikor a zsoltárok felcsendülnek, átérezzük, hogy közös a kincsünk, közös gyökerekből táplálkozunk. Adja a Mindenható, hogy ez ma is éltető erőforrás legyen számunkra!”

A koncerten fellépett Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora; Rudas Dániel kántor; Virágh András és Dobszay Péter, a Dohány utcai zsinagóga orgonaművészeia Solti Kamarazenekar; az ETUNAM Vegyeskar és a Budapesti Énekes Iskola Albertfalvi Tagozata. A karmesterek Virágh András és Csonka Szabina Babett voltak. A hangversenyen Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Giacomo Carissimi, Henry Purcell, Louis Lewandowski, Lisznyay Szabó Gábor, Virágh András Gábor és César Franck művei csendültek fel.

Szerző: Baranyai Béla

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria