„Fiatalok a keresztény Európáért” – Dicsőítő gitáros-énekes találkozót tartanak szombaton Budapesten

Hazai – 2016. szeptember 7., szerda | 15:56

A júliusi krakkói Ifjúsági Világtalálkozó volt az egyik inspirálója a „Fiatalok a keresztény Európáért” mottójú rendezvénynek, amelyet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartanak szeptember 10-én, szombaton 10 órától. Az esemény fővédnöke Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök.

Böjte Csaba testvér a Margitszigettől tizennyolc kilométerre fekvő Csobánkáról indul gyalog hajnali fél hatkor a találkozóra. A rendezvény előkészületeiről, programjáról szeptember 7-én tartottak sajtótájékoztatót Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a találkozó előzményei között említette, hogy tavaly adventkor a budapesti Szent István-bazilika előtt egy sokak lelkét megszólító gitáros flashmobot rendeztek fiatalok, amelyen hitet tettek a béke mellett. Ekkor fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy szerveznek egy nagyszabású, szentmisével egybekötött szabadtéri találkozót, amelyre minél több gitáros és egyéb hangszeren játszó fiatalt és felnőttet várnak.

Az ötlet megvalósulásához jelentősen hozzájárult a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó. Az államtitkár másfél napot töltött Krakkóban, és az ötezer magyar fiatallal együtt hatalmas élményben volt része. Kiemelte, hogy ez nem csak a hívő fiatalokra volt igaz, hanem azokra is, akik istenkeresőként jelentek meg a rendezvényen. A Szentatyával való találkozáson túl rendkívül fontos volt az a közösségi élmény, amit átéltek a résztvevők. A szombati találkozó egy kicsit a krakkói rendezvény folytatása lesz.

A harmadik előzmény Böjte Csaba testvér nevéhez fűződik, aki felvetette azt a szép gondolatot, hogy minél több országból hívjanak résztvevőket a magyarországi katolikus találkozókra. Így a mostani rendezvényre érkeznek hívők – fiatalok és idősebbek egyaránt – Burgenlandból, Székelyföldről és Lengyelországból.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy négy év múlva, 2020-ban Magyarországon rendezik meg az Eucharisztikus Világkongresszust, és ennek egyik része az ifjúságé, így volt ez legutóbb is, idén a Fülöp-szigeteki Cebuban. Soltész Miklós már beszélt Erdő Péter bíborossal arról, hogy a fiatalokat is jó lenne megmozgatni, minél nagyobb számban megszólítani 2020-ban, és a vasárnapi rendezvény nagyszerű lehetőség arra, hogy az ifjabb korosztály tagjai együtt legyenek, dicsőítve Istent. A találkozó üzenet Magyarországnak és Európának is, hogy a kereszténység érték, amit a mottó is kifejez: „Fiatalok a keresztény Európáért”. Ez a mi világunk, feladatunk pedig az, hogy ezt megőrizzük és továbbadjuk a jövő generációjának – mondta az államtitkár.

A program főszervezője az újpest-kertvárosi plébánia, Horváth István plébániai kormányzó vezetésével. Közreműködik a Regnum Marianum közösség újpesti csoportja is, Deák Gábor irányításával. Az újpesti plébániai és regnumos fiatalok önkéntesként vállalták, hogy részt vesznek az előkészítő munkálatokban, a színpad dekorálásától kezdve a helyszíni rendezői feladatokon át a zenei szolgálatig. Horváth István ismertette a rendezvény részletes programját. A találkozó szeptember 10-én, szombat délelőtt 10 órakor kezdődik. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök 10.45-kor mond megnyitóbeszédet, majd Soltész Miklós államtitkár köszönti a résztvevőket. 11 órakor kezdődik a gitáros szentmise, melyet Palánki Ferenc mutat be. A visszajelzések szerint a főpásztorral számos, az ország különböző egyházmegyéiből érkező pap fog együtt misézni. A szentmise zenei szolgálatát fiatalokból álló gitáros-vonós zenekar és kórus fogja ellátni. A szervezők – újszerű módon – arra buzdítják a résztvevőket, hogy kivételesen ne csak énekléssel, hanem ha tehetik, gitárjátékkal is kísérjék a szertartást – vagyis aki csak tud, vigyen magával gitárt, és kapcsolódjon be a zenei szolgálatba. A kották bárki számára elérhetők a találkozó Facebook-oldalán, de a helyszínen ki is fogják őket osztani.

A szertartást követően, 12 órakor Böjte Csaba ferences szerzetes tart előadást. Az újpesti plébános megemlítette, hogy Csaba testvér videoüzenetben kérte a fiatalokat, szeptember 10-én, szombat hajnalban fél 6-os kezdettel Csobánkáról zarándokoljanak vele együtt a Margitszigetre – a távolság tizennyolc kilométer. Böjte Csaba előadását követően dicsőítő énekek hangzanak majd el, melyek közül az első a krakkói IVT kapcsán kiírt hazai pályázat első helyezettje lesz. 13 órakor szendvicsebédre várják a résztvevőket – ezzel zárul a találkozó, de ezután is lehetőség lesz beszélgetésre, éneklésre.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria