„Hagyd ott a világhálót, és kövess engem!” – Digitális böjtöt is tarthatunk

Nézőpont – 2018. február 13., kedd | 20:20

Valentino Porcile, a genovai SS. Annunziata di Sturla-templom plébánosa javaslatot tett közzé a közösségi oldalakon annak érdekében, hogy ki tudjuk kapcsolni a mobiltelefont, és tudjuk a valódi kapcsolatainkat építeni.

Hamvazószerda előtti pénteken ezt írta Valentino Porcile a Facebookon: „Kapcsoljuk ki legalább naponta két órára a telefont, hogy legyen időnk egymás szemébe nézni, beszélgetni, és időt szentelni azokra, akik kevésbé szerencsések, mint mi. Túl könnyű az étellel böjtölni. Szeretem elképzelni, hogy meglátom Jézust, aki elveszi az iPhone-omat, bedobja a Tibériás tavába, és azt mondja: »Hagyd ott a világhálót, és kövess engem!«”

Közzétett egy posztot az olaszok által legjobban kedvelt WhatsAppon is: „Több kell, mint az étellel való böjtölés. Több kell, mint a hústól való tartózkodás. Ez túl könnyű, gyerekek! Szeretem elképzelni, hogy meglátom Jézust, elveszi az iPhone-omat, bedobja a Tibériás tavába, és azt mondja: »Hagyd ott a világhálót, és kövess engem!«” Majd így folytatta: „Hagyjátok el a »hálóitokat«, mint az apostolok. Érezzétek úgy, mintha elvesztetek volna, kapcsoljátok ki a WhatsAppot, és fedezzétek fel az igazi kapcsolatokat!”

Lukács evangéliumának elbeszélése szerint Tibériás tavának (más néven Genezáreti-tó, Galileai-tenger) partján választotta ki Jézus néhány tanítványát: Pétert és testvérét, Andrást; Jakabot és testvérét, Jánost, Zebedeus fiait, akiket éppen akkor hívott el, amikor kivetették hálóikat.

Valentino atya szerint az általa is kedvelt közösségi oldalaktól és üzenetküldő alkalmazásoktól való önmegtartóztatásnak nemcsak bűnbánati jellege van, hanem szórakoztató is: „Kikapcsolni a WhatsAppot, és úgy érezni, mintha elvesztetek volna..., mintha teljesen elvesztetek volna. Ti, akik függtök a virtuális kommunikációtól. Arra a borzasztóan hosszú időre, amíg ki van kapcsolva, azt javaslom, foglalkozzatok a valódi, hiteles kapcsolatokkal, amelyek nem hamisak, nem virtuálisak. Csevegjetek két óra hosszat! Nézzetek egymás szemébe! Egyszerűen csak beszélgessetek! Vagy szánjatok időt azokra, akik nem olyan szerencsések, mint ti vagytok.”

A plébános maga is használja a közösségi oldalakat, szereti és hasznosnak tartja a WhatsAppot. Vasárnaponként több mint ezer embernek küld rajta keresztül egy-egy imádságot. Több mint 350 család kérte, hogy nagyböjtben minden este küldjön egy imát, hogy otthon elmondhassák. Nem az a fontos szerinte, hogy elhagyjuk a mobiltelefont, hanem hogy ne váljunk a rabjaivá, és ha ki kell kapcsolnunk, ne azon aggódjunk, ki ír közben üzenetet, ki nem talál ránk azonnal. Ne nézegessük vacsora közben… Az igazi függőség véleménye szerint az, ha nem tudunk meglenni nélküle.

Meg is magyarázza: „Az internethasználó fiatalok száma 2001 óta 7 százalékról 97 százalékra nőtt. Ugyanakkor 32-ről 47 százalékra nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik meg szeretnék osztani érzéseiket valakivel, de nincs kivel. Növekszik a kapcsolatok száma, mégis növekszik a magány. És nemcsak a fiatalok körében.”

„Az igazi kihívás nem az, hogy kikapcsoljuk a mobiltelefont. Az igazi kihívás az, hogy rátaláljunk az igazi, hiteles kommunikációra” – hangsúlyozza Valentino Porcile, a genovai SS. Annunziata di Sturla-templom plébánosa.

Forrás és fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria