„Köszönöm, hogy elkísértetek imáitokkal” – Ferenc pápa szentmiséje pápaságának 10. évfordulóján

Ferenc pápa – 2023. március 14., kedd | 15:36

Ferenc pápa március 13-án, hétfőn reggel, megválasztásának tizedik évfordulóján szentmisét mutatott be számos kuriális bíborossal együtt a Szent Márta-ház kápolnájában. A @Pontifex Twitter-fiókjában közzétett üzenetében azt kérte, hogy továbbra is imádkozzunk érte. Az olasz püspöki kar jókívánságait Matteo Maria Zuppi bíboros fejezte ki a Szentatyának.

A „Jó estét!” köszöntés, amellyel Ferenc pápa tíz évvel ezelőtt bemutatkozott az Egyháznak és a világnak, „egy párbeszéd kezdete volt”, és az elmúlt évtizedben „segített megérteni, mennyire vonzó, meggyőző az Evangélium, amely képes reagálni a történelem számos kérdésére és meghallgatni azokat a kérdéseket, amelyek az emberi lét szenvedései közt felmerülnek”. Matteo Maria Zuppi bíboros, Bologna érseke, az olasz püspöki konferencia elnöke videóüzenetben köszönttötte a pápát az olasz főpásztorok nevében a Szentatya megválasztásának 10. évfordulója alkalmából. A világ minden részéről sokan köszöntötték a pápát, aki hétfőn délelőtt szentmisét mutatott be a Szent Márta-ház kápolnájában a Rómában jelen lévő bíborosokkal – adta hírül a szentszéki sajtóközpont. A @Pontifex nevet viselő Twitter-fiókjából írt bejegyzésben Ferenc pápa megköszönte a kapott imákat:

„Köszönöm, hogy elkísértetek imáitokkal. Kérlek, továbbra is imádkozzatok értem”

– olvasható a közösségi hálón kilenc nyelven.

A 2013. március 13-án este elhangzott köszöntés óta a pápa szavai és gesztusai „továbbra is megérintik a szívet, meglepnek és szólnak mindenkihez” – hangzott el Zuppi bíboros üzenetében. – Ferenc pápa „megtanított bennünket, hogy lépjünk ki, maradjunk az utcán, és mindenekelőtt menjünk el a perifériákra, hogy megértsük, kik vagyunk. Önmagunkat csak úgy ismerhetjük meg igazán, ha kívülről tekintünk rá, azokról az első perifériákról, amelyek a szegényeket jelentik.” „Arra késztetett bennünket, hogy találkozzunk velük, lássuk, érintsük meg őket, hogy a legkisebb testvéreinkké tegyük őket”, mert ahogy a pápa többször is felidézte:

„nem laboratóriumi hitünk van, hanem egy közösen végigjárandó utunk a történelemben”.

Az olasz püspökök hálájukat is kifejezték azért, „hogy a pápa befogadta XVI. Benedek örökségét”, és hogy a hit évétől kezdve elkísérte őket, arra buzdítva, hogy „keresztényként éljenek e világ számos ellentmondása, kihívása és járványai közepette”. A püspökök által megerősített elkötelezettség az, hogy „a béke útjait keressük együtt”, mert „csak a testvéri és önzetlen szeretetből fakadó béke segíthet a személyes, a társadalmi és a globális válságok leküzdésében”.

Forrás: Vatikáni Rádió 

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria