„Mindig lenyűgözött az afrikai népek hite” – Tíz pápai mondat az elmúlt tíz évből

Ferenc pápa – 2023. január 31., kedd | 15:49

Ma, amikor Ferenc pápa apostoli és ökumenikus látogatásra érkezett Afrika két országába, felidézünk tőle tíz mondatot, melyeket különböző alkalmakkor Afrikával kapcsolatban fogalmazott meg pápasága elmúlt tíz évében. A válogatást a spanyol komboniánus misszionáriusok portálja készítette.

1. „Az Egyház egy és ugyanaz mindenki számára. Nincs külön Egyház az európaiaknak, egy másik az afrikaiaknak, ismét más az amerikaiaknak, az ázsiaiaknak vagy az óceániaiaknak; nem, az Egyház ugyanaz mindenütt.” (2013. szeptember 25. Általános kihallgatás.).

2. „A több nemzedéket egyben tartó nagycsaládok ajándéka Afrikában különösen erősen érzékelhető.” (2014. április 7. Beszéd a tanzániai püspökökhöz az ad limina látogatáson.)

3. „Afrikában a jövő a fiatalok kezében van, rájuk hárul a feladat, hogy megvédjék magukat a »gyarmatosítás« új, gátlástalan formáival szemben, mint amilyen a siker, a gazdagság, a hatalom mindenáron való megszerzése, de a fundamentalizmus és a vallás tőle idegen céloka történő használata is, továbbá az új ideológiák, melyek tönkreteszik az egyének és a családok identitását.” (2015. február 7. Beszéd az afrikai és madagaszkári püspöki konferenciák szimpóziumához.)

4. „Jézus egyetlen dolgot kér tőletek: hogy menjetek és keressétek meg a leginkább rászorulókat.” (2015. május 9. Beszéd a mozambiki püspökökhöz ad limina látogatáson.)

5. „Az ökumenikus és vallásközi párbeszéd nem luxus. Nem valami járulékos, szabadon választható dolog, hanem a lényeget érinti; olyan dolog, amelyre egyre nagyobb szüksége van konfliktusoktól és megosztottságtól sebzett világunknak.” (2015. november 26. Beszéd az ökumenikus és vallásközi találkozón Nairobiban, Kenyában.)

6. „Az egyik »pocsolya«, amellyel mindannyiunknak szembe kell néznünk, a másságtól való félelem, az árral való szembeúszás egy olyan társadalomban, amely folyamatosan arra kényszerít bennünket, hogy az afrikai kultúra mély értékeitől idegen jóléti és fogyasztói életmintákat fogadjunk el.” (2015. november 28. Beszéd a fiatalokhoz Kampalában, Ugandában.).

7. „A szegények kétségbeesésével, a fiatalok csalódottságával, az idősek és szenvedők fájdalomkiáltásával szemben Jézus Krisztus evangéliuma, melyet közvetítünk és megélünk, a remény, a béke, az öröm, a harmónia, a szeretet és az egység tapasztalatává válik.” (2018. június 23. Beszéd az Afrikai Intézményesített Egyházak Szervezetéhez.)

8. „Nem lehet nagyszabású, méltóságot adni képes stratégiákban gondolkodni, ha tevékenységünket a segítségnyújtási intézkedésekre korlátozzuk. Ezek nélkülözhetetlenek, de nem elegendőek. Arra is szükség van, hogy ti, migránsok főszereplőnek, tevékeny alanynak érezzétek magatokat ebben az egész folyamatban.” (2019. március 30. Beszéd a migránsokhoz a Karitász központjában Rabatban, Marokkóban.)

9. „Figyeljetek oda a körülöttetek élő férfiak és nők sírására és nyomorúságára, akik szenvedéstől, kizsákmányolástól és csüggedéstől elgyötörten jönnek hozzátok. Ne legyetek olyanok, akik csak azért hallgatják meg őket, hogy unalmukat elűzzék, kíváncsiságukat kielégítsék vagy témákat gyűjtsenek jövőbeli beszélgetésekhez.” (2019. szeptember 7. Beszéd a szemlélődő nővérekhez a sarutlan karmeliták kolostorában Antananarivóban, Madagaszkáron.)

10. „Afrikában tett látogatásaim során mindig lenyűgözött ezeknek a népeknek a hite és alkalmazkodóképessége. […] Mert Afrika csupa költészet.” (2022. július 19. Videoüzenet a II. pánafrikai katolikus kongresszushoz.)

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Forrás: https://mundonegro.es/

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria