„Nyissuk ki szívünket a csodákra” – Vízkereszt ünnepe Egerben

Hazai – 2022. január 6., csütörtök | 16:00

Január 6-án, Urunk megjelenése főünnepén az egri bazilikában bemutatott szentmise kezdetén Csizmadia István, a bazilika plébánosa köszöntötte Ternyák Csaba egri érseket, akit Szent II. János Pál pápa 1993-ban ezen a napon szentelt püspökké. A lelkipásztor köszönetet mondott az érsek odaadó szolgálatáért.

A főpásztor a szertartás elején megáldotta a vizet, mellyel meghintette a jelenlévőket. Szentbeszédében emlékeztetett, ezen a különleges napon ez a rítus fejezi ki a bűnbánatot, a keresztségre utalva, mellyel új emberré lettünk. Ternyák Csaba rámutatott, hogy az ünnep tartalma sokkal gazdagabb a víz megáldásánál, hiszen három csodát ünneplünk ezen a szent napon: a csillag elvezette a bölcseket a jászolhoz, a Jordánban Jézus felvette János keresztségét, és borrá lett a víz a menyegzőn.

Az ünnep görög elnevezése – epifánia, Urunk megjelenése – világít rá az ünnep tartalmára. Ahogy a bölcsek életében, úgy minden ember életében van egy csillag, kérdés azonban, hogy felismerjük-e, követjük-e. A napkeleti bölcsek nyomában kell indulnunk, hogy megtaláljuk a világ üdvözítőjét, Jézus Krisztust – buzdított az érsek. – A három királynak nevezett pogány idegenek számos nehézségen keresztül jutottak el céljukhoz. A hitben való előrejutáshoz áldozatra van szükség, a körülöttünk lévő jelekre jobban kell figyelnünk, mert csak így láthatjuk a helyes irányt. Így kaphat az ember hivatást és küldetést.

Az Egyház azt a hivatást kapta, hogy jel legyen a világban, külön-külön és együtt is jellé kell válnunk, az örömhírt nem tarthatjuk meg magunknak, meg kell osztanunk másokkal. A csillag a népek Krisztushoz vezető útját jelképezi és azt a meggyőződést fejezi ki, hogy a világegyetem Krisztusról beszél. Az Úr megjelenésének ünnepén nyissuk ki szívünket a csodákra, ismerjük fel a betlehemi kisdedben az emberi nem megváltóját, a személyes megváltónkat, engedjük, hogy az ő befogadásával belépjen életünkbe az az öröm is, amit a napkeleti bölcsek akkor tapasztaltak meg, amikor rátaláltak a gyermekre – zárta elmélkedését a főpásztor.

A szentmise után Ternyák Csaba megáldotta az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főépületét, a Líceumot.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Bérczessy András

Kép: Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria