„Sokkal több volt az öröm” – Márfi Gyula videoüzenete Udvardy György érseki kinevezése alkalmából

Hazai – 2019. július 14., vasárnap | 16:01

Ferenc pápa Udvardy György pécsi megyéspüspököt július 12-én a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé nevezte ki. Márfi Gyula rövid videoüzenetben búcsúzott el, mint főpásztor a főegyházmegye papságától és híveitől.

Márfi Gyula elmondta, Udvardy György augusztus végén veszi át a veszprémi érseki hivatalt. „Nagyon örülök, hogy a Szentatya őt nevezte ki utódomnak – fogalmazott Márfi Gyula, aki ezután ténylegesen nyugdíjba vonul. – Eddig is jóban voltunk, felfogásunk, teológiai elgondolásaink is egyeznek, kölcsönösen tiszteljük és szeretjük egymást. Ez után, gondolom, ez még inkább így lesz.”

Az egyházmegye papjaitól és híveitől azt kérte a búcsúzó főpásztor, fogadják az új érseket tisztelettel, bizalommal és szeretettel. Hozzátette: „Nagy izgalommal jöttem az egyházmegyébe, és azt kell mondanom, hogy mindenki szeretettel fogadott – akik nem ismertek, azok is megelőlegezték a bizalmat. A huszonkét év alatt voltak nehézségek is – e nélkül nem megy –, de sokkal több volt az öröm, mint a bánat vagy a csalódás. A Jóisten után a paptestvéreknek és a híveknek is megköszönöm, hogy huszonkét éven keresztül elviseltek engem, és hogy együttműködhettem velük.”

Márfi Gyula elmondta, a jövővel kapcsolatban két lehetőség közül is választhatott: egyrészt meghívta őt Székely János püspök Szombathelyre, ahol tizenhét évig élt, másrészt természetesen maradhat Veszprémben. „Szívem szerint nem is tudnék a kettő között választani – fogalmazott. – De mégis úgy gondoltam, bizonyos okok miatt, egyelőre itt maradok. Amennyiben szükséges, akár Szombathelyen, akár Veszprémben is tudok még vállalni segítő munkát.”

A rövid videoüzenet végén Márfi Gyula így fogalmazott: „Utódomnak csak azt tudom kérni a Jóistentől, legyen áldásos az ő itteni tevékenysége.”

Az új veszprémi érsek beiktatására 2019. augusztus 31-én, szombaton, 10 órakor kerül sor a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban.

Forrás és videó: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria