17 napon át járulhatnak a hívők a koporsójához – Carlo Acutis boldoggá avatására készülnek Assisiben

Kitekintő – 2020. szeptember 24., csütörtök | 20:13

Október 10-én délután fél ötkor avatják boldoggá Carlo Acutist Assisiben, a Szent Ferenc-bazilikában. Földi maradványait már 2016-ban átszállították Assisibe, ahol október 1. és 17. között a hívek kifejezhetik előtte hódolatukat.

Carlo Acutis Milánóban élt, kisgyermekkorától kezdve létfontosságú volt számára az Oltáriszentség. 2006. október 12-én halt meg a leukémia egy különlegesen agresszív formájában, amely három nap alatt végzett vele. Szenvedéseit az Egyházért és a pápáért ajánlotta fel, édesanyjának pedig ezt mondogatta: „Azzá válok, aki már most vagyok Isten gondolataiban.”

Mindennap szentáldozáshoz járult; „Ez az országút a mennyországba” – mondta. Az eucharisztikus csodákat bemutató – ma már több nyelven, magyarul is elérhető – virtuális múzeumát tizenegy évesen kezdte készíteni. Akkoriban jegyezte föl: „Minél többször járulunk szentáldozáshoz, annál inkább hasonlatossá válunk Jézushoz, és már itt a földön megízleljük a mennyországot.” Élete példává vált sokak számára.

Sokan tulajdonítják csodás gyógyulásukat a 15 évesen meghalt Carlo Acutis közbenjárásának. A boldoggá avatáshoz elismert csoda 2013-ban történt, egy súlyos hasnyálmirigy-betegségben szenvedő brazil kisfiú gyógyult meg a közbenjárására.

„Ez a fiú, aki Milánóból Assisit választotta a számára legkedvesebb helynek, Ferenc nyomdokaiban is járva megértette, hogy mindennek a középpontjában Istennek kell állnia. Mindenki eredetinek születik, de sokan fénymásolatként halnak meg – mondogatta Carlo arra utalva, hogy a fiatalok hajlamosak egyformává válni, nem használják ki képességeiket, nem állnak mások szolgálatába. Most minden eddiginél jobban hisszük, hogy Carlo – ez a ragyogó fiatal, aki szeretett az interneten szörfölni és szeretett segíteni a legutolsóknak, a szegényeknek, a kirekesztetteknek – képes elindítani egy áramlatot, új lendületet adni az evangelizációnak és egy olyan társadalmi-gazdasági modell felépítésének, amely értékeli az embert és csökkenti az emberek közti különbségeket, hogy egy igazságosabb és szolidárisabb társadalmat hozzon létre” – mondta Domenico Sorrentino, az Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadinó-i Egyházmegye püspöke.

Carlo családjával, a ferencesekkel és az önkormányzattal együtt döntöttek úgy, hogy a járvány miatt elrendelt szigorításokra való tekintettel a tiszteletadást nem korlátozzák a boldoggáavatás napjára, hanem tizenhét napon keresztül lehet látogatni a szentéletű fiú nyitott sírhelyét, hogy minél több hívő láthassa a testét.

Október elsején szentmisét mutatnak be a sír megnyitása alkalmából, másnap két, Carlo által eltervezett kiállítást nyitnak meg Assisiben az eucharisztikus csodákról és a Mária-jelenésekről, este pedig fiataloknak szerveznek programot Boldog vagy! – A boldogság iskolájában Carlo Acutisszal címmel. A következő napokon családtagok, barátok tanúságtételeit lehet meghallgatni és könyvbemutatót is tartanak.

Október 10-én mutatják be a boldoggáavatási szentmisét, előző este imavirrasztás lesz. Október 17-én az Egyház új boldogja előtti hódolat püspöki szentmisével zárul, amelynek végén lezárják a sírt.

Forrás és fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria