18 év után Pál Feri befejezi keddi előadás-sorozatát

Hazai – 2018. április 4., szerda | 18:06

„A keddeket abba fogom hagyni” – jelentette be Pál Ferenc atya április 3-i előadása végén, a SZIE Budai Campusán, ahol jelenleg a szokásos kedd esti szűk másfél órás előadásait tartja. A váratlan bejelentés komoly megdöbbenést váltott ki a több száz fős hallgatóságból – írja a Magyar Nemzet Online.

A mindenki által csak Pálferiként ismert római katolikus pap és mentálhigiénés szakember 2018 decemberével zárja le hosszú sorozatát. A nyári szünetet követően szeptembertől tizenkét teljesen különálló előadást tervez, amelyekben az elmúlt időszakban kikristályosodott, letisztult témáit dolgozná fel. „Ez egyfajta összefoglalás, vagy jutalomjáték, vagy valami ilyesmi lesz. És pont van annyi ilyen előadás, hogy az majd befejeződik december végére. És utána nagykorúnak nyilvánítom magunkat” – utalt arra, hogy éppen 18 éve kezdte el az azóta csak minimális megszakításokkal zajló előadás-sorozatát.

„Egyszerűen elfáradtam” – mondta. Beszélt arról, hogy amikor az év elején Ausztráliában járt, hogy az ottani magyaroknak tartson előadásokat, arra gondolt a koalák és a kenguruk között, hogy minden gondolkozás nélkül ott maradna minimum három hónapra. Pál Feri visszaemlékezett, hogy amikor elkezdte a keddi mentálhigiénés alkalmait, egy felnőtt és egy ifjúsági hittanórája, négy 45 perces iskolai órája volt ezeken az előadásokon túl, manapság azonban már évente 230–240 különböző előadást tart országszerte, sőt a határokon is túl.

„Ezt nem bírom már jól csinálni. Egyszerűen nem tudom jól csinálni. Az lett a benyomásom, és most már több éve küzdök ezzel, hogy ez már nem olyan jó. És ez teljesen ellentmond az énképemnek. Utálok valamit nem jól csinálni.”

A kilencvenkilenc igaz és az egy eltévedt bárányról szóló bibliai példabeszédre utalva elmondta, számára azok lettek az igazak, akik a keddi előadásokra járnak. Ők jó helyen vannak, őt viszont a szíve oda húzza, ahol azok élnek, akik kevésbé vannak birtokában ezeknek az ismereteknek.

Pál Feri atya egyúttal azt is bejelentette: ezzel a döntéssel a körülötte kialakult közösségnek nincs vége; velük több új terve is van, például hogy egy YouTube-csatornán tematikusan közzétegyék szerkesztett formában a hosszú évek során felhalmozott felvételeket.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria