22:3-ra nyert a magyar cigány válogatott a Svájci Gárda csapata ellen

Kitekintő – 2010. március 5., péntek | 9:43

22:3-ra nyert a magyar cigány válogatott a Svájci Gárda focicsapata ellen Rómában, szerda délután. A parancsnok, akinek magyar felesége van, megígérte, hogy egy visszavágóra eljönnek Magyarországra, Szombathelyre – mondta a Vatikáni Rádiónak Mezei István, a Magyar Cigány Labdarúgó Válogatott menedzsere. Hozzátette: a Svájci Gárda csapatának olyan élményben lesz része, amit soha nem fognak elfelejteni.

Földesi Károly, a cigány válogatott kapitánya elmondta: a csapat 1992-ben alakult meg Európában elsőként, az alapítók közt többek között ott volt Mezei István és Puskás Ferenc is. Beutazták fél Európát, 118 mérkőzést játszottak, ebből egy volt vereség, és egy döntetlen. Rámutatott: a csapat titka az egységben rejlik. Mint mondta, a cigányoknál nagy szerepe van a vallásnak, az őket kísérő atya misét celebrált a mérkőzés előtt, és játszott is a csapatban.

Flavio Bundi, a Pápai Svájci Gárda kapitánya a mérkőzés másnapján a Vatikáni Rádióban úgy nyilatkozott: „Nem tudom, hogy a tegnapi játszma mennyire járult hozzá ahhoz, hogy eloszlassa a cigányokkal szembeni előítéleteket. Azt azonban bebizonyította, hogy a romák nem pusztán kéregető népek. Valószínűleg, ha azokkal a barátainkkal, akikkel tegnap együtt fociztunk, a Vatikán bejáratánál találkoztam volna, nem azonosítottam volna őket az előbbiekkel. A tegnapihoz hasonló találkozó hozzájárulhat ahhoz, hogy elgondolkozzunk: ki áll a cigányokkal szembeni előítélet szítása és kihasználása mögött. A pályán nyilvánvalóvá vált, hogy egyformák vagyunk, nincs közöttünk különbség.” Bundi kifejezte reményét, hogy a cigány válogatott meghívására valóban sor kerülhet a magyarországi visszavágóra.

A mérkőzés után a játékosok mezt cseréltek.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: http://vatikanifigyelo.freeblog.hu