250 éves a győr-gyirmóti Szent László-templom

Hazai – 2019. június 25., kedd | 13:59

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be június 22-én a győr-gyirmóti Szent László-templom felszentelésének 250. évfordulója alkalmából.

A főpásztorral koncelebrált Balázs Tamás plébános és Benkó Attila győri kórházlelkész. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Kara Ákos országgyűlési képviselő és Szabó Jenő, Győr-Gyirmót önkormányzati képviselője.

Balázs Tamás a szentmise elején örömmel jelentette be, hogy a kormány és az önkormányzat támogatásának köszönhetően megújulhat a gyirmóti plébániatemplom.

Veres András megyéspüspök szentbeszédében hangsúlyozta: Szent László minden kor keresztényei számára fontos üzenetet hirdet életével, tetteivel. A lovagkirály megerősítette és befejezte azt a művet, amelyet államalapító uralkodónk, Szent István elkezdett. Szent László minden tettével arra törekedett, hogy a keresztény hitet, a krisztusi értékrendet megszilárdítsa az országban. Számára nem volt kétséges, hogy ezen értékek nélkül a magyarság szét fog szóródni, meg fog semmisülni. Minden más értékrend csak megközelíti azt az erkölcsi tökéletességet, amit Jézus Krisztus evangéliuma mutat számunkra. A keresztény értékrend a szeretet parancsára épül. Aki szereti Istent, annak embertársait is szeretnie kell. János apostol figyelmeztet: aki nem szereti Istent, embertársait sem szeretheti tökéletes módon, és aki nem szereti embertársait, ne áltassa magát azzal, hogy szereti az Urat (vö. 1Jn 4,20). A két parancs, Isten és az ember szeretete szorosan összetartozik. Ebben áll a keresztény értékrend tökéletessége, és ezt Szent István nyomán Szent László is felismerte.

Szent László király nemcsak keresztény uralkodóként, hanem családapaként is példa számunkra. Tudta, hogy a keresztény édesapának a Mennyei Atya szeretetét kell megmutatnia övéi, gyermekei számára. Nem véletlen az, hogy Piroska lánya is szentté lett. Szent Pál apostol tanítja: „ha szent a gyökér, szentek az ágak is” (Róm 11,16). A szent atya szent gyermekeket nevelt. Fontos, hogy mindnyájunkat továbbgondolásra indítson ez a tény, hiszen korunk egyik nagy tehertétele az, hogy sok család felbomlik a szülők válása miatt, a gyermekek nem tudnak felnézni szüleikre. A főpásztor elmélkedésében felhívta a figyelmet a lovagkirály nők iránti különös tiszteletére és megbecsülésére, amely a Szűzanya, az égi édesanya és földi édesanyja iránt érzett szeretetéből fakadt.

A prédikáció teljes terjedelmében ITT meghallgatható.

A szentmise végén a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke körmenetet vezetett Szent László király ereklyéjével a templom körül; majd Borkai Zsolt polgármester emlékérmet adott át Balázs Tamás plébánosnak a templom jubileuma alkalmából. Az ünnepség a Vill-Korr Hungária Kft. és a Gasztonyi család felajánlásából készült, Szent Koronát ábrázoló köztéri alkotás megáldásával zárult.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Bogdán Réka és Vaday Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria