Ötven férőhelyes zarándokház épül Aszófőn

Megszentelt élet – 2021. május 4., kedd | 17:03

Május 4-én letették az aszófői zarándokház alapkövét. Az ünnepségen jelen volt Révész Máriusz kormánybiztos, Soltész Miklós államtitkár, valamint Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője. Az alábbiakban a Tihanyi Bencés Apátság sajtóközleményét tesszük közzé.

A Tihanyi Bencés Apátság támogatást nyert egy 50 férőhelyes zarándokház építésére Aszófő településen az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programja és a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága támogatásával. A fejlesztés célja, hogy az egyéni és csoportos zarándokok a Balaton-felvidéken magas minőségű szállást kapjanak, ahol lelki feltöltődésre is van lehetőségük az év minden napján. A projekt teljes költségvetése közel nettó 140 millió forint.

A Tihanyi Bencés Apátság természetföldrajzi szempontból egyedülálló elhelyezkedése révén és a magyar nemzeti kulturális örökség egyik meghatározó elemének őrzőjeként az elmúlt években a belföldi és külföldi turizmus egyik kiemelkedő célpontjává vált a Balaton régióban.

A Tihanyi Bencés Apátság kiemelkedő küldetése, hogy erősítse és bővítse a vallási turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások lehetőségét: zarándokszállások létrehozásával és a zarándokcsoportok számára lelkiségi programok szervezésével. Évente számos, egyházi iskolából érkező diákcsoport, valamint plébániai közösség tartja lelkigyakorlatát az apátságban. A lelkigyakorlatokon keresztül a fiatalok megismerhetik az itt élő szerzetesek életét és lehetőséget kaphatnak a bencés spiritualitásból származó hiteles keresztény értékrend kialakítására. A zarándokok fogadásához elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra kialakítása, elsősorban a szálláshelyek fejlesztése, bővítése.

A tervezett épület területe 240 négyzetméter. Így egy maximum 50 férőhelyes, vizesblokkokból és közösségi térből álló szállásépület jön létre. Az épülethez tartozó udvaron egy kültéri, fedett, közösségi összejövetelekre alkalmas helyiség is épül, továbbá kerékpártárolásra hasznosítható épület és sátorok elhelyezésére alkalmas terület létesül egész éves nyitvatartással.

A zarándokház átadásának tervezett ideje: 2021. október. A zarándokszállás vendégköre: elsősorban gyermek- és felnőttzarándok-csoportok, valamint egyéni zarándokok.

A projekt 98 millió forint támogatásban részesül az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programja keretében, valamint 25 millió forint támogatásban az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságtól.

Forrás és fotó: Tihanyi Bencés Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria