A Belarusz Katolikus Egyház párbeszédre szólít

Kitekintő – 2020. augusztus 12., szerda | 12:04

Az augusztus 9-i, vasárnapi elnökválasztás eredménye, mely szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok több mint 80 százalékával szerzett ismét győzelmet, utcai tüntetéseket és összecsapásokat szított, letartóztatásokkal és egy halálos áldozattal. Az ENSZ és az Európai Unió békét és szabadságot sürget, a Belarusz Katolikus Egyház csatlakozik az ország érdekében tett felhívásokhoz.

Az elmúlt éjjel újabb összecsapásokra került sor a könnygázzal és gumibottal felszerelt rendőrségi erők és a tüntetők között Minszkben és egész Belaruszban, ahol általános sztrájkot hirdettek. Az eddigi becslések szerint a vasárnapi elnökválasztás eredményének kihirdetése után kitört tüntetéseknek több tucat sebesültje és egy halálos áldozata volt, több ezer embert tartóztattak le. Aljakszandr Lukasenka, aki már 1994 óta van hivatalában, a szavazatok 80 százalékával aratott győzelmet – amit a helyi hatóságok már elismertek.  Az ellenzék számára ez az eredmény „provokáció”, szerintük mindennek „köze sincs a valósághoz”, s biztonsági okokból a tüntetések kitörésekor – még nem tisztázott körülmények között – Litvániába menekítették reformpárti elnökjelöltjüket, Szvjatlana Cihanouszkaját.

A Belarusz Katolikus Egyház nyugalomra és párbeszédre hív: „Aggódunk már a választásokat megelőző időszaktól fogva. Nem tudjuk, mi történhet még. Azért imádkozunk, hogy csillapodjon a harag és a lázongás, s hogy a szembenálló felek találjanak békés megoldást” – ezeket a szívből jövő gondolatokat fogalmazta meg a SIR katolikus hírügynökség kérdésére Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mohiljevi érsek, a belarusz püspöki konferencia elnöke. Továbbá arra kérte az európai egyházakat: imádkozzanak, „hogy az ország visszataláljon a béke és a párbeszéd útjára”.

„Tíz nappal ezelőtt – folytatta az érsek –, még a választások előtt felhívást intéztem a belarusz néphez. Arra kértem őket, hogy helyesen és őszintén szavazzanak. A katolikus választókat is arra buzdítottam, hogy alaposan ismerjék meg a jelöltek programjait. A mostani választásokon teljesen új és alig ismert jelöltek is voltak. Ezért kértem, hogy vizsgálják meg a programjaikat, legfőképpen azokat a pontokat, amelyek a családot, a házasság felbonthatatlanságát, az élet értékét és védelmét, valamint a társadalmi és igazságügyi problémákat érintik.”

Nemzetközi színtérről is reagáltak az eseményekre. „A megtorlásnak véget kell vetni” – írta a Twitteren Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. „Az erőszak alkalmazása a tüntetők ellen nem fogadható el válaszként. Meg kell őrizni a szólásszabadságot, a gyülekezési jogot és az alapvető emberi jogokat” – hangsúlyozta szintén a közösségi médián keresztül Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Lengyelország is felajánlotta békítő szándékát a belarusz ellenzék és Lukasenka elnök között: „Még mindig van esély a párbeszédre” – mondta a lengyel külügyminiszter, Jacek Czaputowicz, miután Rigában találkozott észt, finn és lett kollégáival.

A vasárnapi szavazás érvényességét illetően kételkedésének adott hangot Franciaország, Németország és az Egyesült Államok is, ám az újonnan megválasztott Lukasenkát ez nem késztette meghátrálásra: „Nem engedem – mondta –, hogy országunkat szétszaggassák.”

A Belarusz Katolikus Egyház múltjáról és jelenéről bővebben Pintér Gáborral, a Belarusz Köztársaság korábbi apostoli nunciusával készült interjúnkból tájékozódhat.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Vatican News, SIR

Fotó: Shchyhlinskaya Aliaksandra/CCEE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria