A betű missziója – Kiállítás nyílt a kolozsvári Szent Bonaventura-nyomdáról

Megszentelt élet – 2018. december 12., szerda | 16:36

Negyvenkét éven keresztül, 1906-tól 1948-ig működött Kolozsváron az erdélyi ferences rendtartomány Szent Bonaventura Könyvnyomdája. A könyvkiadó történetéről és kiadványaiból december 9-én nyílt kiállítás a kolozsvári ferences kolostor ebédlőjében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megnyitón Orbán Szabolcs ferences tartományfőnök elmondta, hogy pontosan hetven évvel ezelőtt, 1948. december 6-án záratták be a nyomdát a kommunista hatóságok, a megmaradt gépeket december 8-án elkobozták, és a városi nyomdába szállították. A kiállítás hálaadás a több mint négy évtizedes működés gyümölcseiért. A nyomda negyvenkét éves működése alatt több mint ezer folyóiratot, füzetet, könyvet, imakönyvet adtak ki, a példányszám pedig egymillió körül mozgott.

Csucsuja István emeritus történészprofesszor Egyházunk és intézményei társadalmi és kulturális értékeink gyarapodásáért (1918–2018) címmel tartott előadást. Bodó Márta szerkesztő, irodalom- és színházkritikus A kolozsvári Szent Bonaventura-nyomda és kiadványai címmel a nyomda történetéről beszélt és a fontosabb kiadványokat mutatta be.

A kiállításon a nyomda történetét és jeles alakjait ismerhetik meg a látogatók, sőt, sikerült régi fényképeket is előkeresni és bemutatni, de a különféle kiadványokból is bőséges válogatást nyújtanak.

A tárlat december 9-től 14-ig, 14 és 18 óra között látogatható a kolozsvári ferences kolostor ebédlőjében.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Tompa Réka

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria