Négy bíboros nyílt levélben kérte Ferenc pápa segítségét az „Amoris laetitia” értelmezéséhez

Ferenc pápa – 2016. november 16., szerda | 12:27

A négy bíboros november 14-én hozta nyilvánosságra a levelet, amelyet szeptember 19-én írtak Ferenc pápának. Többek között az újraházasodottak lehetséges szentáldozása ügyében támadt kérdés megválaszolásában kérték a Szentatya segítségét.

A Szentatyának címzett levélben Walter Brandmüller nyugalmazott kuriális érsek, Raymond Leo Burke amerikai érsek, a Szuverén Máltai Lovagrend lelki patrónusa, Carlo Caffarra nyugalmazott bolognai  érsek és Joachim Meisner nyugalmazott kölni érsek utalt az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás nyomán támadt helyzetre. A négy bíboros értékelése szerint bizonytalanság alakult ki a hívek körében, különösen az apostoli buzdítás 8. fejezetét illetően, amely az újraházasodottak lehetséges szentáldozásáról szól.

A bíborosok említést tettek arról a nézeteltérésről is, ami a buzdítás értelmezése kapcsán előtérbe került teológusok és püspökök között. Arra kérték az egyházfőt, hogy segítsen a bizonytalanságokat eloszlatni és tisztázni a helyzetet, választ adva azokra a kétségekre, amelyeket a levélhez csatoltan öt konkrét kérdésben fogalmaztak meg. Az újraházasodottak témáján kívül arra is rákérdeznek, hogy a II. János Pál pápa által a Veritatis splendor kezdetű enciklikában kifejtett tanítás a kivétel nélkül érvényes, abszolút morális normákról, vajon érvényben van-e még.

Az aláírók hangsúlyozták, hogy ők nem a Szentatya ellenfelei, akik az irgalomnak híján lennének, hanem levelük abból a mély kollegiális szeretetből született, amely őket Ferenc pápával egyesíti. Mindemellett a bíborosok kifejezték a hívek java iránti aggodalmukat is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Caffarra.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria