A Castel Gandolfó-i pápai kertek várják a látogatókat

Kitekintő – 2021. május 28., péntek | 9:48

A Rómától húsz kilométerre délre, az Albanói-tó feletti sziklaszirten épült épületegyüttes a 17. század első felétől szolgált az egyházfők nyári rezidenciájaként egészen 2013-ig, Ferenc pápa elődei hagyományosan itt töltötték a forró nyári hónapokat. A paloták kertjében mesés rózsasétány, azáleák, szökőkutak várják az érdeklődőket, akik a pápai termeket is megtekinthetik.

A Castel Gandolfó-i apostoli palota kertjeit 2014-ben nyitották meg, Ferenc pápa rendelkezése szerint.

2015-től az ide látogatók az Albanói-tóra néző épületeket is megtekinthetik – lélegzetelállító panoráma, csodálatos festmények, liturgikus öltözékek, személyes emléktárgyak, érdekességek várják az érdeklődőket, akik beléphetnek a pápai lakosztály legbensőbb helyiségeibe, a hálószobába, a könyvtárba és a magánkápolnába is.

A vendégek sétálhatnak, de elektromos kisbusszal is fölfedezhetik a természet és a történelem e páratlan találkozásának helyszíneit. Megtekinthetik Domitianus római császár egykori villájának maradványait: a fedett folyosót és egy kis színházat.

A közelgő olaszországi állami ünnep miatt az előttünk álló hosszú hétévégén – május 31-én, június elsején és másodikán – is nyitva lesz a pápák nyári rezidenciája, reggel 8.30-tól 14 óráig. A június 2-i ünnepen délelőtt 10 órától este fél hétig lehet barangolni a pápai kertekben.

A látogatást megelőzően célszerű időpontot foglalni a Vatikáni Múzeum honlapján. Az Apostoli Palota bejáratánál lévő pénztárban is váltható belépő, korlátozott számban. A csoportokat szakaszosan léptetik be, a járványügyi intézkedések betartásával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria