A családok 2021-es világtalálkozója a hivatás és az életszentség témájával foglalkozik

Kitekintő – 2019. május 20., hétfő | 14:47

„A családi szeretet: hivatás és az életszentség útja” – ezt a témát választotta Ferenc pápa a családok következő világtalálkozójára, amelyet Rómában tartanak majd 2021. június 23. és 27. között.

Az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás megjelenésének ötödik évfordulóján, három évvel a Gaudete et exsultate kezdetű buzdítás megjelenése után a választott téma azt hangsúlyozza, hogy a családi szeretet hivatás és az életszentség útja; segít annak megértésében, hogy a családi kapcsolatoknak a hétköznapokban mély és üdvözítő értelme van. E célból a találkozó szervezői azt javasolják, hogy a Gaudete et exsultate életszentség-üzenetének fényében olvassuk újra az Amoris laetitiát.

A házastársi és a családi szeretet ugyanis megmutatja, milyen értékes ajándék az együttélés: táplálja az egységet és szemben áll az individualizmus, a fogyasztás és a leselejtezés kultúrájával: „A szeretet esztétikai élménye fejeződik ki abban a tekintetben, amely a másikat önmagáért nézi akkor is, ha öreg, beteg vagy érzékileg nem vonzó” (AL 128), és úgy tekint az emberre, mint férjre, feleségre, apára, anyára, gyermekre, nagyszülőre, a maga szent családi identitásában.

A házasság és a család – mivel a szeretet konkrét kifejeződésének formái – megmutatják az emberi kapcsolatok nagy értékét: a családban osztoznak az örömben és a fáradozásban, a hétköznapi életben, és az Istennel való találkozás felé irányítják az embert. Ha ezt az utat az ember hűséggel és kitartással járja be, akkor megerősíti a szeretetet és megvalósítja az ember hivatását az életszentségre, ami a házastársi és családi kapcsolatokban válik valósággá. Ebben az értelemben a keresztény családi élet hivatás és az életszentség útja, „az Egyház legszebb arcának” (GE 9) kifejeződése.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria