A férfi legyen a család papja: bátorítás az otthoni imádságok vezetésére

Megszentelt élet – 2020. március 31., kedd | 11:25

Nagy Bálint SJ bátorítását adjuk közre.

Kedves férfiak, férfitársak, barátaink!

A koronavírus okozta új körülmények között, amikor családi otthonotok válik Egyházunk templomává, otthon ünneplitek a vasárnapi szentmiséket, naponta otthon imádkoztok – ebben a helyzetben, amikor ti vagytok a családotok papja, különösen nagy szükség van rátok! Az alábbi videóban Nagy Bálint SJ ezért kéri a figyelmeteket:

Ahogy mi, jezsuiták elindultunk az internetes lelkipásztorkodás különböző útjain, keresünk minden olyan segítséget számotokra, hogy azt a küldetést, amit családként kaptatok, önbizalommal és bátran tudjátok otthon végezni.

Úgy beszélek most, mintha minden férfinak, aki az alábbi videót nézi, már volna saját családja. Pedig sokan még csak készültök rá, vagy a papság felé éreztek meghívást, de így vagy úgy, férfiak vagytok, tehát lesznek rátok bízva emberek, akiknek szüksége lesz a ti kezdeményezésetekre, biztonságot adó jelenlétetekre, szelíd határozottságotokra, hitetekre, bátorságotokra. Úgy, ahogy csak ti tudjátok azt megadni.

Kedves férfitársam! Merj imádságot kezdeményezni ott, ahol élsz. Akár családod körében, akár kedveseddel, akár egyedül. Merj gondoskodó pap lenni, aki kezdeményez, aki vállalja az irányt abban, amiben hisz, aki vállalja a hitét, a kiállásával járó törékenységet és alázatot. Te is pap vagy ott, ahol élsz, hiszen a Katolikus Egyház Katekizmusa szerint „az egész Egyház papi nép. A keresztség miatt minden hívő részesedik Krisztus papságában. E részesedést nevezzük a hívők általános papságának”.

Tehát nézd meg, mit tudsz tenni a családegyház papjaként ebben a helyzetben, mi az, ami közel áll hozzád, amiben te tudsz kezdeményezni. És mindenben, amihez kell, kérj bátran segítséget feleségedtől, gyermekeidtől. Lehet, hogy csak összehívod őket, és a záróáldást mondod te, vagy a Miatyánkot kezded el, mindegy, találd meg azt, aki te vagy, és merj kezdeményezni.

Az alábbi linkeken három imaanyagot mellékelünk kiindulópontként; formáld őket szabadon a ti helyzeteteknek megfelelően úgy, ahogy a családodat jobban segíti az imádságban. Emellett szempontokat adunk a szentmisén való részvételhez, és olvasmányokat kínálunk a témakörben.

Az imádságok IDE kattintva érhetők el.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria