A gázai plébánia két tagját agyonlőtték, többen megsebesültek, a kolostor lakhatatlanná vált

Kitekintő – 2023. december 17., vasárnap | 15:00

December 16-án dél körül az Izraeli Védelmi Erők (IDF) mesterlövésze megölt két keresztény nőt a Szent Család katolikus plébánián Gázában. A támadásokban többen megsebesültek, egy rakétatámadásban Teréz anya nővéreinek otthona, ahol 54 fogyatékkal élő gyermek és fiatal talált menedéket, lakhatatlanná vált.

Az izraeli hadsereg egyik mesterlövésze a katolikus egyház épületegyüttese közelében helyezkedett el és rálőtt mindenkire, aki kijött a templomból. Egy idős asszonyt, majd a segítségére siető lányát is agyonlőtte. Izrael azzal magyarázta az esetet, hogy szerintük rakétavető van a plébánián. 

„Drámai a helyzet: az emberek félnek, az egyetlen biztonságos helyet aláásták, két halott és kilenc sebesült van, kettő közülük súlyos, el lehet képzelni, mekkora a rémület. Előző nap három izraeli túszt lőttek le” – Ibrahim Faltas, a Szentföldi Ferences Kusztódia vikáriusa megdöbbenéssel számolt be az eseményekről.

A Jeruzsálemi Latin Patriarkátus közleménye megerősítette az előző órákban kiszivárgott híreket: „Ma dél körül, 2023. december 16-án – áll a patriarkátus közleményében – az IDF orvlövésze megölt két keresztény nőt a gázai Szent Család-plébánia területén, ahol a háború kezdete óta a legtöbb keresztény család menedéket talált. Nahidát és lányát, Samart akkor ölték meg, amikor a női kolostor felé mentek. Az egyikük úgy halt meg, hogy megpróbálta biztonságos helyre vinni a másikat. Hét másik nőre is rálőttek és megsebesítették őket, amikor a templomban próbálták megvédeni a többieket. Semmi figyelmeztetés, semmi értesítés nem történt. Hidegvérrel lőttek a plébánia területén belül, ahol nincsenek harcoló felek”.

„Kora reggel – folytatódott a közlemény – egy IDF-tankból kilőtt rakéta Teréz anya nővérei (az Irgalmasság Misszionáriusai) kolostorát vette célba. A rendházban több mint 54 fogyatékkal élő ember él, épülete a plébánia része, amelyet a háború kezdete óta istentiszteleti helyként jelöltek ki. Az épület generátora (az egyetlen áramforrás) és üzemanyagkészletei megsemmisültek. A ház a robbanás és a tűz következtében megrongálódott. Két további rakéta, amelyet egy IDF-tankból lőttek ki, ugyanezt a kolostort vette célba, lakhatatlanná téve a házat. Az 54 fogyatékkal élő ember kénytelen volt elhagyni lakóhelyét, és nem jutnak hozzá lélegeztetőgépekhez, amelyekre néhányuknak a túléléshez van szükségük”. A helyzet később még kritikusabbá vált: „a területet ért heves lövések három embert megsebesítettek a plébánia területén belül tegnap este. Ezen kívül a közösség túléléséhez nélkülözhetetlen napelemek és víztartályok is megsemmisültek”.

„Az egész keresztény közösség imáival együtt együttérzésünket és részvétünket fejezzük ki az értelmetlen tragédia által érintett családoknak. El kell mondanunk, hogy nem értjük, hogyan történhetett egy ilyen támadás, éppen amikor az egész Egyház a karácsonyra készül. A Jeruzsálemi Latin Patriarkátus nagy aggodalommal követi a helyzet alakulását.”

„A helyzet már túlmutat a tragédián” – mondta a gázai plébános, Gabriel Romanelli a Vatikáni Rádiónak a Szent Család katolikus plébánia elleni izraeli támadás után, amelyben két ember életét vesztette. „A tűzszünet vége óta al Zeitoun területén nagy a mozgolódás, sok a lövöldözés...” – tette hozzá.

„A meggyilkolt anya, Nahida és lánya, Samar nagyon jó emberek voltak – folytatta a Szent Család-templom plébánosa. – Nahida nagycsaládos édesanya volt, sok gyermekkel, akik majdnem mind házasok... A nem házas gyermekek között volt Samar, akit meggyilkoltak. Samar volt a szakácsnő Teréz Anya nővéreinek otthonában. Mind az anya, mind a lánya részt vett minden tevékenységben”. A plébános felidézte, hogy a gázai Szent Család katolikus plébánia, bár kis létszámú, nagyon aktív, sok csoporttal. „Nahida például tagja volt a női konfraternitásnak, a Szent Anna csoportnak. Nagyon aktív volt ebben a csoportban és minden olyan tevékenységben, amelyben a családok részt vettek, eljött a gyermekeivel, az unokáival... Samar is sok feladatot vállalt, számos tevékenység megszervezésében segített nekünk, a fiatalokkal, a Szent Anna-csoporttal is. Mindenki, az egész Anton család, nagyon kötődik a templomhoz, a plébániához. Nagy fájdalom ez.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Famiglia Cristiana; Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria