A Győri Egyházmegyei Levéltár gyermekszemmel

Kishírek – 2019. június 26., szerda | 15:47

Immár harmadik alkalommal látta vendégül a Győri Egyházmegyei Levéltár a Prohászka Ottokár Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda nagycsoportos óvodásait június 20-án. Nemes Gábor levéltáros beszámolóját adjuk közre.

Az archívum munkatársainak igazi kihívást jelentett, hogy a betűk és az írás világával legfeljebb még csak ismerkedő kisgyermekek számára hogyan mutassák be intézményüket. Emiatt a csoportos foglalkozásokon elsősorban a képi világra helyezték a hangsúlyt. Találkozhattak régi nemesi családok címereivel és pecsétekkel, és megtervezhették saját címerüket is.

A pajzsokon állatok, mesebeli lények, sárkányokkal harcoló lovagok elevenedtek meg, de több ízben feltűnt a hitünk jelképe, a kereszt is. Megismerkedtek az anyakönyvekkel, és elkészítették saját családfájukat. A nagyszülőkig, sőt nem egy estben a dédszülőig visszavezetett családfákkal a gyermekek nemcsak a családi összetartozás tudatában lettek megerősítve, hanem a még alakuló időfogalmuk is gazdagodott.

Végül a tárképek világába tekinthettek be. Rácsodálkozhattak a régi, kézzel festett térképek részletgazdagságára és precízségére. Ezután egy műholdkép segítségével megkerestük óvodájukat és a levéltárat, megtervezték a hazafelé vezető utat. A foglalkozást egy rövid séta zárta a Püspökvár kertjében, ahol megtekintették a török kori vár egyik, még épen maradt bástyáját.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria