A jezsuiták arra kérik az áldozatokat, hogy jelentkezzenek Marko Rupnik szexuális zaklatási ügyében

Megszentelt élet – 2022. december 23., péntek | 20:14

A jezsuita rend december 18-án arra kérte az esetleges további áldozatokat, hogy tegyenek panaszt egy híres jezsuita művész ellen, akinek a Vatikán lényegében kétszer is megbocsátott annak ellenére, hogy nők megrázó vallomást tettek, akik szerint szexuálisan és lelkileg is zaklatta őket. A jezsuita America Magazine tájékoztat az ügyben.

A jezsuiták új bizonyítékokat kértek Marko Ivan Rupnik jezsuita szerzetes ügyében, és határidőt adtak a bizonyítékok benyújtására, hogy igyekezzenek mérsékelni a botrányt. A szlovén jezsuita viszonylag ismeretlen a katolikus hívők körében, holott az Egyházon belül ismert személyiség, mivel ő az egyik legkeresettebb művésze. Mozaikjai világszerte kápolnákat, templomokat és bazilikákat díszítenek.

A botrány a múlt héten robbant ki, miután a jezsuiták elismerték, hogy Rupnikot kiközösítették, mert a Katolikus Egyház egyik legsúlyosabb bűnét követte el: a gyóntatószéket használta fel egy nő feloldozására, akivel szexuális kapcsolatot folytatott.

2020 májusában közösítették ki az Egyházból, azonban a Hittani Kongregáció még abban a hónapban ezt feloldotta, miután Rupnik megbánta bűneit, ami szokatlanul gyors fordulat egy ilyen súlyos jogsértésnél.

Egy évvel később ugyanez a kongregáció úgy döntött, hogy nem emel vádat ellene egy másik, egykori apácával szembeni lelki és szexuális visszaélés vádja miatt, kijelentve, hogy a vád elévült. A kongregáció élén, amely állandó jelleggel elutasítja az elévülésre való hivatkozást, egy jezsuita prefektus áll (Luis Francisco Ladaria Ferrer – a szerk.), ezenkívül van egy szexuális bűncselekményekkel foglalkozó jezsuita ügyésze és egy másik rendtag, aki Rupnik jezsuita közösségében élt.

A kongregáció nem reagált az üggyel kapcsolatos információkérésekre, megkeresésekre, ami rámutatott arra, hogy a Vatikán általában elutasítja, hogy a felnőtt nőkkel szembeni lelki és szexuális visszaélést olyan bűncselekménynek tekintse, amelyet el kell ítélnie. Ehelyett a Vatikán az ilyen visszaéléseket sokáig a papi tisztaság egyszerű megsértésének tekintette, amely megbocsátható, anélkül, hogy figyelembe venné az áldozatoknak okozott traumát.

A jezsuiták fellebbezése ugyanazon a napon jelent meg, amikor a Domani olasz újság közzétette az eddigi legrobbanásszerűbb vallomást a 2021-ben panaszt tevő egykori apáca részéről. Az apáca részletezte a Rupnik által elkövetett szexuális visszaélések és lelki manipuláció éveit, és elmondta, hogy többször is megpróbálta feljelenteni a férfit, csakhogy olyan jezsuita és más elöljárókkal találta magát szemben, akik következetesen védték Rupnikot az ő kárára.

„Ez valóban a lelkiismerettel való visszaélés volt” – mondta az apáca, akit nem azonosítottak, de akinek beszámolóját az ügyet ismerő személy megerősítette az Associated Pressnek.

„Szexuális megszállottsága nem ösztönszerű volt, hanem mélyen összefüggött a művészetről alkotott felfogásával és teológiai gondolkodásával. Marko atya lassan és édesen kezdett beszivárogni a lelki és szellemi világomba, kihasználva bizonytalanságomat és törékenységemet, és az Istennel való kapcsolatomat használta fel arra, hogy szexuális élményekre kényszerítsen vele.”

Elmondta, hogy az első panaszát a férfi viselkedésével kapcsolatban 1994-ben nyújtotta be Szlovéniában, de azt figyelmen kívül hagyták, mivel Rupnik közössége – először Szlovéniában, majd Rómában – egyre nőtt, és nemzetközi követőkre tett szert.

Időközben – nyilatkozta az apáca –, más nővéreket is hasonlóan bántalmazott, leírva a pornográfia, a megaláztatás és a több partner a Szentháromság képében történő használatát Rupnik lelki és szexuális visszaéléseiben.

A botrányt súlyosbították a jezsuiták által adott ellentmondásos beszámolók. Miután a 2021-es panasz első állításai ebben a hónapban olasz blogokon és weboldalakon megjelentek, a jezsuiták közleményt adtak ki, amelyben csak a 2021-es ügyre hivatkoztak. Az AP amerikai hírügynökség kérdésére azonban egy karácsonyi fogadáson a jezsuita elöljáró, Arturo Sosa elismerte, hogy Rupnikot korábban már kizárták a gyóntatással kapcsolatos bűncselekmény miatt. Sosa elmondta, hogy Rupnik szolgálatát korlátozták, és megtiltották neki, hogy gyóntasson, lelki útmutatást adjon vagy lelkigyakorlatokat vezessen.

Loreto honlapja szerint azonban Rupnik a tervek szerint február 13–17. között lelkigyakorlatokat tart az Adria partján fekvő olaszországi  loretói Mária-kegyhelyen.

December 18-án, vasárnap Rupnik közvetlen elöljárója, Johan Verschueren jezsuita azt mondta, hogy megpróbál tisztázni néhány kérdést, amely az üggyel kapcsolatban felmerült. Nyilatkozatában felhívást intézett mindenkihez, aki régi vagy új állításokkal rendelkezik, hogy jelentkezzen. Megadott egy e-mail-címet: teamreferente.dir@gmail.com.

„Mindezzel kapcsolatban elsősorban azokért aggódom, akik szenvedtek, és arra kérek mindenkit, aki új panaszt szeretne tenni, vagy aki a már megtett panaszokról szeretne beszélni, hogy vegye fel velem a kapcsolatot.” Elmondta, hogy a panaszokat angol, francia, olasz, spanyol, holland és német nyelven fogadják.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás: America Magazine

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria