A kalkuttai érsekség segítséget nyújt falvakban élő nőknek, hogy kisvállalkozásba kezdjenek

Kitekintő – 2023. június 2., péntek | 12:17

A kalkuttai főegyházmegye szociális ügyekkel foglalkozó szervezete, a Seva Kendra elméleti és gyakorlati képzést szervez az India keleti részén fekvő Nyugat-Bengál tartomány falvaiban élő nők számára – tette közzé honlapján május 27-én a Fides katolikus hírügynökség.

Céljuk, hogy visszaállítsák a nők méltóságát a társadalomban, különösen a mezőgazdasági területeken, fejlesszék őket, hogy képesek legyenek kisvállalkozások létrehozására, részt vállalva ezzel a családfenntartásban.

„Lehetőséget kaptunk egy jobb életre” – mondták az asszonyok, akik részt vettek a varró-, hímző- és szövőtanfolyamokon, és kis kézműves-vállalkozásokat hoztak létre, amelyek segítségével javult társadalmi, anyagi helyzetük, iskolába tudják járatni gyermekeiket.

A Seva Kendra (jelentése: szociális központ) egy szakképzett varrónő által vezetett tanfolyamot szervezett nekik, amely által olyan kompetenciákat sajátítottak el, amelyek segítségével falvaikban ők maguk tudnak tanítani más nőket.

A nők képességeit fejlesztő programokon kívül a Caritasszal együtt egy másik programon is dolgoznak, amely a gyermekek jogait védi, segíti az iskoláztatásukat, védi őket a gyermekmunka általi kizsákmányolástól és a gyermekkereskedelemtől. Thomas D’Souza kalkuttai érsek úgy nyilatkozott, hogy munkájuk a közjót szolgálja az egész ország érdekében.

Anthony Rodericks, a Seva Kedra igazgatója nagyon elégedett a központ munkájával, amely segíti a nők tanulását és a gyermekek védelmét a társadalomban, előmozdítja az együttműködést más civil szervezetekkel.

A Seva Sendra a kalkuttai főegyházmegye karitatív, szociális szervezete, amelyet 1973-ban alapítottak, számos kezdeményezése van az oktatás és a társadalmi fejlődés előmozdítására. Nyugat-Bengál tartomány nyolc kerületében működik számos önkéntessel, és szerteágazó kapcsolatokat épít ki más szervezetekkel, intézményekkel.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides

Fotó: Fides; Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria