A kamilliánusok mintegy 700 családnak nyújtanak segítséget az indonéziai Flores szigetén

Kitekintő – 2020. augusztus 11., kedd | 12:30

A koronavírus-járvány elérte Indonéziát is, körülbelül 120 ezer fertőzött betegről és több mint ötezer halálos áldozatról tudnak.

Különösen súlyos a helyzet a nagyvárosokban, Jakartában, Surabajában, Balin vagy Medanban, ahol a kormány azonnal karantént rendelt el, így várható is volt, hogy több ezer család és munkás kerül nehéz anyagi helyzetbe.

„Flores az indonéz szigetvilágot alkotó 17 ezer sziget egyike, lakossága 1,9 millió fő. Szerencsére itt eddig nagyjából csupán száz beteget regisztráltak, halálos áldozat egyelőre nincs” – írta meg a Fides hírügynökségnek Luigi Galvani kamilliánus misszionárius, aki több mint tíz éve alapított rendtársaival missziós telepet Flores szigetén.

„Nagyon sokat számítanak a helyi hatóságok által már a kezdetektől fogva bevezetett óvintézkedések, az iskolák, templomok, mecsetek, szállodák és más közösségi helyek bezárása – tette hozzá a misszionárius. – Sajnos azonban rengeteg munkás, s köztük leginkább a szigeten dolgozó alkalmi munkások vesztették el állásukat, s ezzel tovább súlyosbodott családjaik amúgy is nehéz anyagi helyzete.”

„A kamilliánus misszionáriusok sem maradtak közömbösek, így megszerveztek egy élelmiszer-segélyezési tervet, mellyel körülbelül 700 falusi családot tudnak ellátni, köztük olyanokat is, akik a sziget távolabb eső településein élnek. Mindezt legfőképpen a római Camillian Task Force rendkívüli támogatásának köszönhetjük” – mondta Galvani atya. A megsegítettek között volt száz fertőzésgyanús család, körülbelül ötven pszichiátriai beteg – akiknek a misszionáriusok speciális házakat építettek az év folyamán –, egy csoport HIV-fertőzött ember és a falvakban élő sok száz nélkülöző család.

„Az emberek hálája megható volt, s ez új erőt adott a misszionáriusoknak, de mindez legfőképpen annak adta újabb tanúbizonyságát, hogy az Egyház mindig jelen van szolidaritásával ott, ahol a szegénység és a betegség miatt a legnagyobb a szükség” – fogalmazott a misszionárius.

Indonézia független, demokratikus állam Délkelet-Ázsiában, területe: 1 919 440 km²; a világ negyedik legnépesebb országa, egyben a legnépesebb muszlim többségű ország. A 2017-es népszámlálás adatai szerint az ország lakossága 263 991 379 fő. A 2000. évi népszámlálás adatai szerint a lakosság 88 százaléka iszlám hitűnek vallotta magát, mintegy 8 százaléka keresztény. Flores szigetén mintegy 1 millió 831 ezren élnek. 

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides.org

Fotó: Camilliani.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria