A katyńi vérengzés áldozataira emlékeztek Szegeden

Hazai – 2024. április 22., hétfő | 17:32

Az 1940-es katyńi vérengzés áldozataira emlékezett koszorúzással a Lengyel Köztársaság szegedi konzulátusa és a Szeged-Csanádi Egyházmegye április 21-én, vasárnap a dóm mellett álló Katyń-emlékkereszt előtt. A megemlékezés püspöki szentmisével kezdődött a Fogadalmi templomban, ahol a lengyel 21. Kárpát hegyivadász dandár katonái álltak díszőrséget.

A szentmise után megkoszorúzták az emlékkeresztet.

Karol Biernacki tiszteletbeli konzul a megemlékezésen elmondta: a katyńi vérontásban életüket vesztettek között szinte minden olyan foglalkozás képviselői ott voltak, akik nélkülözhetetlenek egy állam működtetésében. Ők alkották a Lengyel Köztársasság elitjét – fogalmazott a konzul, aki szerint az áldozatokra kötelességünk emlékezni.

*

Katyńi vérengzés néven ismerik azt a tömeggyilkosságot, melynek a szovjet SZK(b)P Központi Bizottságának Politikai Bizottsága 1940. március 5-én hozott döntésével a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és főtisztek estek áldozatául. Az áldozatok számát a különböző becslések 15 és 22 ezer fő közé teszik.

A gyilkosságok áldozatait a Szmolenszk melletti Katyńban, a Tver melletti Mednojében és a Harkiv elővárosát képező Pjatihatki erdeiben hantolták el tömegsírokban. Mind a gyilkosságokat, mind pedig az áldozatok eltüntetését nagy titokban végezték, de a németek már 1943-ban felfedezték az első tömegsírokat a Harmadik Birodalom által megszállt területeken, Katyń erdeiben. Ehhez az eseményhez kapcsolják annak a hétezer embernek a meggyilkolását, akiket az oroszok Nyugat-Belorusszia és Nyugat-Ukrajna börtöneiben tartottak fogva hadifogoly státusz nélkül, jóllehet csaknem ezer lengyel tiszt is volt köztük.

Forrás: Délmagyar.hu; Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Török János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria