A kenyai egyház az élet védelmében: „Az abortusztörvény tervezete szembemegy az erkölccsel”

Kitekintő – 2020. szeptember 24., csütörtök | 17:04

A kenyai katolikus egyház szót emel a Nakuru város szenátora, Susan Kihika által benyújtott 2019-es, a reproduktív egészségügyi ellátásról szóló törvényjavaslat ellen – tájékoztatott a Fides hírügynökség szeptember 23-án.

A Kenyai Katolikus Püspöki Konferencia aggodalmának adott hangot az élethez való jogot, az emberi méltóságot, a család integritását és a gyermekek oktatását érintő súlyos erkölcsi kérdésekről szóló törvényjavaslat kapcsán, és kijelentette, hogy a tervezet alkotmányellenes.

Az Egyház állásfoglalását a Kelet-afrikai Katolikus Egyetem (Catholic University of Eastern Africa) kánonjogi professzora, Ferdinand Lugonzo ismertette a szenátus Michael Mbito szenátor által vezetett egészségügyi bizottsága előtt. Lugonzo atya amellett érvelt, hogy a törvénytervezet összeegyeztethetetlen az alkotmánnyal, mely a méltóságot és a fogantatás pillanatában kezdődő, a természetes halállal végződő élethez való jogot védelmezi.

A törvényjavaslat 18. fejezetét, valamint a 23–30. fejezetig tartó részét idézve, melyek támogatnák a születendő gyermek megölését, Lugonzo atya megjegyezte, hogy ezzel olyan abortív gyakorlatokat javasolnak, melyek ellentmondanak a kenyai alkotmány 26. cikkelyének 2. pontjában foglaltaknak. A törvényjavaslat olyan ködös egészségügyi reproduktív jogokat kíván érvényesíteni, melyek fenyegetést jelentenek az élethez való jogra nézve, melyet az alkotmány 26. cikkelyének 1. pontja védelmez.

A professzor kijelentette, hogy a szóban forgó javaslat degradálja az élet szentségét, leminősítve azt az alkotmányos, erkölcsi és tudományos álláspontot, mely szerint az élet a fogantatáskor kezdődik, s a természetes halállal végződik, és megkísérli újradefiniálni az élet kezdetének idejét. Az asszisztált reprodukciós eljárás során több megtermékenyített petesejtet (embriót) is eldobnak már a beültetés előtt; ez valójában abortusz, az élethez és az emberi méltósághoz való jog tagadása.

Ez a fajta leértékelés diszkriminatív, és oda vezethet, hogy az egészségügyi dolgozók kényszerből, a saját lelkiismeretük ellen cselekedve abortuszokat végezzenek, ami korlátozza a kenyai alkotmány által védett lelkiismereti szabadságot.

Lugonzo atya hozzátette, hogy a törvényjavaslat támogatja az eugenikát, vagyis az emberi populáció szelektív kitenyésztését. Tehát utat enged a fogyatékossággal élő és speciális igényű gyermekek abortálásának. Ez bűn, amit 1945-ben az ENSZ is elítélt, és a nürnbergi per során törvénytelennek nyilvánítottak. Tekintve, hogy az abortusz és az eugenika tudománya emberiség elleni bűn, a kenyai katolikus egyház felkérte a szenátust a törvényjavaslat visszavonására.

A Kenyai Köztársaság a Kelet-afrikai-magasföldön, az Egyenlítő mentén fekvő ország. Északról Etiópia, északnyugatról Dél-Szudán, keletről Szomália, délről Tanzánia, nyugatról Uganda, délkeletről az Indiai-óceán határolja. Területe több mint hatszor nagyobb hazánkénál: 581 787 km².

Az ország 1963-ban nyerte el függetlenségét. A 19. század végétől brit gyarmat volt.

Kenyában 69 nyelvet beszélnek. A hivatalos nyelvek az angol és a szuahéli.

Az ország népessége közel 54 millió fő. 2009-es adat szerint a lakosság 82,5%-a keresztény (a teljes lakosság 47,4%-a protestáns, 23,3%-a katolikus), 11%-a muszlim.

(Forrás: Wikipédia; Worldometers.info)

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó (archív): Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria