A kis spanyol kegyhely Máriája a Marsra utazott

Kitekintő – 2021. február 24., szerda | 12:58

A spanyol ajkú sajtót bejárta a hír, hogy február 18-án a Virágos Szűzanya, a Málaga tartományban fekvő Álora település kegyhelyén tisztelt Mária, Álora védőszentje is leszállt a Marson.

A kis település Máriáját jelképesen, az „utaslistán” feltüntetve vitte a Marsra a NASA robotja, a Perseverance, amely hét hónapos út után, az egész világ izgatott figyelmétől övezve, február 18-án sikeresen landolt a vörös bolygón.

A történet kiindulópontját a spanyol légierő őrmestere, Francisco José Fernández Mária-tiszteletében, illetve szülőföldje iránti szeretetében találjuk. A NASA 150 ezer nevet kívánt kiválasztani, amelyek jellemzik a földi világot – ezek a robot belsejében egy merevlemezen utaztak a Marsra, mintegy a jármű utasaiként. Francisco José Fernández úgy döntött, ő faluja patronájának nevét választja.

Az álorai Boldogasszony jó eséllyel az első szakrális titulus, amely elhagyja a földi légkört, és a Marsra érkezik.

A szakértők szándéka szerint amikor a robot működése leáll, akkor is megmaradnak ezek az információk a belsejében, azok számára, akik később megtalálják majd, esetleg a jövendő marsi kolóniák első telepeseiként.

Fernández elmondta, falujában tagja a máriás testvérületnek, és bár ritkán jutott haza akkoriban, mert Barcelonába helyezték, fontos volt számára, hogy így nyoma maradhat a településnek és a kegyhelynek a világűrben, a Mars dűnéi között.

Amikor megtudta, hogy a NASA a Virgen de la Florest is kiválasztotta a javasolt több mint egymillió személy közül, csak akkor mondta el az egészet Álvaro Fernández García-Gordillónak, a Mária-társulat vezetőjének. Nagy meglepetést szerzett mindenkinek, amikor minden kommentár nélkül elküldte nekik a Virágos  Boldogasszony beszállókártyáját.

„Mindig is büszkék voltunk rá, hogy a Virágos Szűzanya hozzánk tartozik, de ez, hogy a Marsra utazik, nagyon különleges, soha eszünkbe nem jutott volna” – nyilatkozta Álvaro Fernández García-Gordillo, megemlítve, hogy a település védőszentjét eddig is a „nagykövetüknek” érezték.

A beszállókártya feltünteti az utas és a település nevét – De Flores (Álora) Nuestra Señora –, az indulás (kilövés) és a Marsra szállás dátumát és helyét, a rakéta nevét, valamint az út hosszát: több mint 500 millió kilométer.

Amikor beírta Máriát az utaslistára, Fernández őrmester arról álmodott, hazatérhet – ez mostanra megvalósult, visszakerült szeretett szülőfaluja közelébe. „Átestem a koronavíruson, akkor is a Szűzanyához imádkoztam egészségért – és most itt vagyok épen és egészségesen, újra közel az otthonomhoz” – nyilatkozta.

Juan de Jesús Baez plébános az egyházmegyei lapnak elmondta, nagy ajándékként élte meg patronájuk marsi utazását az egész település. Álorában mindenki a tárcájában hordja a Virágos Szűz képét, minden otthonban jelen van, elviszik bemutatni neki az újszülötteket. Amikor megjelentek az első újságírók Álorában – meséli a plébános –, és elkezdték kérdezgetni a helyieket, tudnak-e róla, hogy a Virágos Szűzanya a Marsra utazik, volt, aki csak annyit válaszolt:

Rendben, csak érjen haza az ünnepére.”

Az álorai kegyhely története a 15. századba nyúlik vissza, a rekonkviszta utáni időkbe, amikor a „katolikus királyok” visszafoglalták Granadát, illetve Álorát is. Izabella királynő rendelte el a kápolna építését, és állítólag az ő ajándéka a Mária-szobor is. Az eredeti ábrázolást a 17. században bővítették ki a Gyermek Jézus alakjával. Ünnepéről szeptember 8-án emlékeznek meg.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: DiocesisMalaga.es; Aciprensa.com; ElEspanol.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria