A kő el volt hengerítve – Megjelent Nyiredy Maurus OSB új könyve

Kultúra – 2019. november 19., kedd | 9:01

Nyiredy Maurus tihanyi bencés szerzetes új könyvéről Pákozdi István ismertetését adjuk közre.

Nyiredy Maurus tihanyi bencés atyától már megszokhattuk, hogy időről időre új könyvvel lepi meg olvasóit. Most megjelent kötetében egész papi, szerzetesi, keresztény léte lényegét kívánta összefoglalni, amikor a húsvéti titokról, Krisztus feltámadásáról elmélkedik. A gyűjteményt átjárja húsvét kimondhatatlan öröme, amit harminc meditációban igyekszik mégiscsak szavakba önteni.

Szó van a kötetben az üres sírról, a tanítványok csalódásáról, Európa keresztény alapjáról, ami nem lehet más, mint a feltámadás hite... Olvasható benne a „Fény útja”, ami a keresztúti ájtatosság húsvéti változata. Szól a mindennapokban felfedezhető feltámadt Krisztus megtapasztalásáról, a hivatásokról, a mennybemenetelről, de érinti a reinkarnáció és a lélekvándorlás manapság sokat vitatott, a feltámadt Jézustól teljesen idegen kérdéseit is. A meditációsorozat végén a teológiai fogalmakat magyarázó kisszótár is található a szövegek megértésének megkönnyítéséért.

A kötet minden oldala a szerző személyes tanúságtétele: a balatonfüredi Kerektemplomban mondott homíliáinak írott változata, amelyeket nem elég egyszer hallani, jó írott formában is átelmélkedni. Ez a könyv nagyon alkalmas arra, hogy a nagyhetet, húsvétot ünneplő (a szertartásokat vezető) lelkipásztorok hasznos fogódzót találjanak igehirdetésükhöz, a szent liturgia végzéséhez. De arra is igen alkalmas, hogy ugyanezen kiemelt szent idő elmélyedt átélésében segítse a mindennapi keresztény embert. A kötet végén a szerző korábban készített templomi plakátjaiból kapunk ízelítőt. Átsüt a könyv minden oldalán az, amit mindannyian átélhetünk: „Boldogságom, Krisztus, feltámadt!”

A kötet a Tihanyi Bencés Apátságban kapható.

Fotó: Tihanyi Bencés Apátság; Pákozdi István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria