A kormány megvásárolta Munkácsy „Golgota” című festményét

Kultúra – 2019. január 10., csütörtök | 8:01

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály „Golgota” című festményét – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január 9-én Budapesten, a Kósa Lajos, Debrecen országgyűlési képviselője és Papp László debreceni polgármester társaságában tartott sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől. Hozzátette, több szakértői vélemény is készült, a becslések pedig igazolják a vételárat.

Így immár a Munkácsy-trilógia mindhárom festményének – Krisztus Pilátus előtt, Ecce HomoGolgota – rendezett a tulajdoni viszonya, mindhárom kép magyar állami tulajdonban van, a műalkotásokat pedig hosszú távon is a debreceni Déri Múzeumban helyezik el – fejtette ki a Miniszterelnökség vezetője az Országház Munkácsy termében.

Ez egy fontos hír a magyar kultúra kedvelőinek, fontos hír a Munkácsy-rajongóknak, Debrecen és az ország egésze is gazdagodott – fogalmazott Gulyás Gergely.

Kósa Lajos felidézte, hogy a képek 1995-ben a Déri Múzeumban voltak először együtt láthatók. A képviselő azt is felelevenítette, hogy a Krisztus Pilátus előtt című alkotást 2015-ben vette meg a magyar állam, a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében, a kanadai Hamilton Galériától. Kósa Lajos szerint a festmények „élete” legalább olyan kalandos, mint amilyenek maguk az ábrázolások.

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy végre teljesült az a több mint százéves vágy, hogy a trilógia – amely debreceni szimbólum – állami tulajdonban legyen. Azt ígérte, jó gazdái lesznek a képeknek.

Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota című festményeket első alkalommal 1995. augusztus 25-én láthatta együtt a közönség. E közös bemutatás különlegessége, hogy maga Munkácsy sem láthatta együtt e három festményét.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria