A labdarúgásnak is van védőszentje?

Kultúra – 2018. július 15., vasárnap | 8:01

A mai napon Horvátország és Franciaország játékával véget ér az oroszországi labdarúgó-világbajnokság. Sokan izgultuk, szurkoltuk végig a mérkőzéseket. Jó tudni, hogy a világbajnokság előtt, alatt és azt követően – akár amikor a gyermekünkkel, barátainkkal focizunk, égi pártfogó segít.

Az úton járók, közlekedők védelmezője Szent Kristóf, a hegymászóké Szent Bernát, a focistáké pedig „Szent Luigi”, azaz ­Aloisius Scrosoppi (liturgikus ünnepe április 3.). Az olasz szent 2010-ben lett a futballjátékosok és a focidrukkerek védőszentje. „Végre nekik is van már pártfogójuk, akit segítségül hívhatnak!” – mondta Alois Schwarz osztrák püspök, amikor a szentet patrónussá választották. Aloisius Scrosoppi az akkoriban még Ausztriához tartozó Udinében született, egy ékszerész fiaként. Hívő családban nevelkedett, s már tizenkét éves korában készülni kezdett a papi hivatásra. Ferences szerzetes lett, s 1827-ben szentelték pappá. Két fiútestvére ugyancsak papi pályára lépett.


Életét a szükségben szenvedők megsegítésének szentelte. Árvaházat építtetett, s Carlo nevű bátyjával 1846-ban újjáalapította Néri Szent Fülöp oratóriumát, amely olyan világi papokból áll, akik az emberek között élve szolgálnak. 1857-ben pedig siketnéma lányok számára hozott létre otthont. Fiatal tanárokkal és papokkal fogott össze, hogy szegény és elhagyott gyermekeket neveljen-oktasson.

Önmagát nem kímélve végezte munkáját. Ha kellett, körbejárta a várost: koldult – bízott az emberek és Isten segítségében. „A Gondviselés sohasem hagy el, ha hiszel benne!” – mondta a lányoknak, akiket a varrás és a hímzés mellett olvasni, írni és számolni is megtanítottak. „Mindent Jézusért teszel!” – hangoztatta.

„Tizenkét házat nyitok, mielőtt meghalok” – ígérte. S így is lett: ennyi házban segítette a szegényeket, a betegeket, a magukra maradottakat. Halála előtt gyakran mondogatta: „Könyörületesség – lelkeket mentünk vele!”

De hogyan vált a focisták védőszentjévé? Az ötlet a klagenfurti Raiffeisen Bank marketingvezetője, a futballrajongó Manfred ­Pesek fejében fogant meg. Éppen Nápolyban járt, s a dóm ablakán kinézve meglátta a stadiont. Arra gondolt, miért ne lehetne a focinak is védőszentje. Scrosoppit mintegy tizenháromezer szent közül választották ki, számítógépes program segítségével. Az indoklás szerint a szent olyan értékeket képvisel, mint a sportszerűség, a kitartás, az igyekezet és a céltudatosság, amelyek a sport által fejleszthetők, s hát a sport, a foci különösen fontos a gyermekek, fiatalok életében.

A „fociszentet” a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságon mutatták be a közönségnek. Megannyi nemzet fafaragó műhelyében sokszorosították a szobrát. Az eladásukból származó bevételt gyermekek megsegítésére fordították, de sörfőzők, üdítőital-gyártók és gyorséttermi hálózatok is érdeklődtek a szent iránt. Scrosoppi fából készült, egy méter magas eredeti szobrát Pört­schachban készítették. Különlegessége, hogy a kezében focilabdát tart.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria