A libanoni maroniták szállást adnak a bejrúti robbanás miatt otthonukat vesztett embereknek

Kitekintő – 2020. augusztus 6., csütörtök | 16:24

A libanoni maronita érsekek augusztus 5-én tartották havi ülésüket a patriarkátus nyári székhelyén Bechara Boutros Raï pátriárka vezetésével. Az ülésen áttekintették az augusztus 4-i katasztrófa után kialakult helyzetet.

A főpásztorok szolidaritásuk kifejezéseként megnyitják egyházmegyéiket, intézményeiket és házaikat a robbanás következtében otthonukat vesztett és segítségre szoruló emberek számára. Hangsúlyozzák, hogy minden képességükkel segíteni szeretnének, gondjukat szeretnék viselni a rászorulóknak, táplálékot és egészségügyi ellátást biztosítani számukra, együttműködve a libanoni Caritasszal és más szociális intézményekkel. A plébániák és a szerzetesrendek is megnyitják épületeiket, iskoláikat, hogy befogadhassák a bajbajutottakat.

A maronita érsekek azt kérik a papoktól és a hívektől, hogy augusztus 8-án, szombaton tartsanak böjt- és imanapot, valamint bűnbánatot megsebzett országukért. Imádkoznak az elhunytakért és szeretteikért, a sérültek gyógyulásáért, az egészségügyi dolgozókért, a biztonsági és katonai szervek tagjaiért, a polgári védelem és a libanoni Vöröskereszt munkatársaiért. Az Úrhoz fordulnak, hogy Szűz Mária és minden szent közbenjárására a libanoni nép őszinte bűnbánatot tudjon gyakorolni.

„A szükséges áldozatokat meghozva dolgozzunk a közjóért és az ország újjáépítéséért. Hiszen Libanon a szabadság, a testvériség és a jogállam országa” – zárul a maronita érsekek nyilatkozata.

*

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa Twitter-üzenetében a Szűzanyát kéri: „Harisszai Szűz Mária, Libanon királynője, imádkozz a libanoni népért! Az Úr adjon igazságot és békét!”

Hasszán Diab libanoni miniszterelnök augusztus 5-re nemzeti gyásznapot hirdetett. „Felhívást intézek minden testvéri néphez, amely szereti Libanont, hogy álljon mellénk és segítsen meggyógyítani sebeinket.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria