A libanoni pátriárka ENSZ-konferencia összehívását sürgeti országa válságának megoldására

Kitekintő – 2021. július 23., péntek | 13:57

„Szent Charbel, a maronita egyház misztikusa és aszkétája nem hagyja, hogy Libanon romba dőljön, benne kell keresnünk a megváltás csodáját a teljes összeomlás előtt” – mondta Béchara Raï bíboros, maronita pátriárka, aki nemzeti egységre és a korrupció legyőzésére buzdítja országa népét az egyre mélyülő válság idején.

Szent Charbel liturgikus ünnepe kapcsán Béchara Raï maronita pátriárka a szent közbenjárását kérte a cédrusok országáért, amely történelmének egyik legsúlyosabb válságát éli. „Szent Charbel nem hagyja romba dőlni Libanont” – mondta a pátriárka a vasárnapi szentmise alkalmával.

Béchara Raï egységre hívta az ország politikusait annak érdekében, hogy sikerüljön megválasztani az új miniszterelnököt. A szegény, elnyomott, éhező és szétszóródott nép nevében szólt, amely egy pásztor nélküli nyájhoz hasonlítható. Eljött az idő a felelősség felvállalására, ugyanis az ország olyan válságot él át, amelynek megoldásához mindenki együttes erejére szükség van. Az önzés, az egyéni érdekek, a választási számítgatások ideje lejárt, a nemzet érdeke kell hogy érvényesüljön – magyarázta a maronita főpásztor.

A pátriárka szerint a válságból kivezető egyetlen út egy nemzetközi kongresszus összehívása lenne az ENSZ égisze alatt. Az ország vezető rétege ugyanis képtelen még az egyszerű, mindennapos problémák megoldására is, mint az elektromos áram, az élelmiszer-, a gyógyszerellátás vagy hulladékelszállítás biztosítása. Nem képes a korrupció felszámolására, az igazságszolgáltatás munkájának megkönnyítésére, a minisztériumok és a közigazgatás működésének szabályozására.

Az ország egy éve kormány nélkül működik, súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válság sújtja, a népesség 55 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A Covid-19-járvány és a bejrúti kikötőben egy évvel ezelőtt történt robbanás csak tovább nehezítették a helyzetet. A pátriárka szerint fennáll annak a veszélye, hogy az ország a helyi hatalmak közötti konfliktus áldozata lesz, és nem tudja majd megvédeni sajátos pluralista identitását.

Ferenc pápa július elsején imádkozott a libanoni keresztény vezetőkkel együtt az ország békéjéért, azért, hogy a libanoniak ismét irányítói lehessenek sorsuknak és jobb jövőjük építésének. Augusztus 4-én Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezésére nemzetközi konferenciát rendeznek, amely az új libanoni kormány megalakulását és a humanitárius segélyekhez szükséges reformok bevezetését hivatott elősegíteni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria