A magyar honvédelem napját ünnepelték a budai Várban

Hazai – 2022. május 27., péntek | 11:52

1992 óta ünnepeljük a magyar honvédelem napját, Buda várának 1849-es visszafoglalására emlékezve. Az esemény 173. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet a Dísz téren álló honvédemlékmű előtt május 21-én, szombaton.

„173 évvel ezelőtt, 1849. május 21-én, ezekben az órákban már a magyar trikolór lobogott Buda várában. Büszkén szállt a hír Görgei Artúr tábornok táborába. Jelezték, hogy Magyarország, a magyar emberek fővárosa ismét magyar kézben van. Rendkívül nagy jelentősége volt ennek a győzelemnek” – hangsúlyozta Benkő Tibor.

Hozzátette: a jeles nap hűen tükrözi a magyar katonák eszmeiségét. Szükség van arra, hogy a katonák és valamennyi polgár elkötelezettek, elhivatottak legyenek a nemzet, az ország érdekében.

A honvédelmi miniszter emlékeztetett: 2016-ban azért dolgozták ki a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó erejeként képviselje Magyarországot. Ez a program biztosítja, hogy legyenek modern, korszerű haditechnikai eszközök, továbbá hogy olyan emberek szolgáljanak a Magyar Honvédségben, akik fontosnak tartják hazájuk boldogulását, fejlődését.

Az ünnepi beszédet követően Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök kegyeleti imával emlékezett a budavári ostrom alatt elhunyt katonákra.

Forrás és fotó: Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria