A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia járványügyi intézkedései a nagyhétre és húsvét ünnepére

Hazai – 2021. március 26., péntek | 15:16

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 26-án közzétett közleményében szabályozza, hogy miként tarthatók meg a jelenlegi járványhelyzetben a nagyheti és húsvéti szertartások. A nagyhétre vonatkozó szentszéki rendelkezéseket és segédanyagokat is közzétették magyar nyelven.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye

A ránk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve, változatlan figyelemmel a járványügyi szakemberek véleményére és a Covid-19-járvány továbbra is intenzív harmadik hullámára, jelen rendelkezésünkkel visszavonásig megerősítjük a korábbi, 521/2021. sz., március 5-ei rendelkezésünkben foglaltakat, amelyek ennél fogva a húsvéti ünnepek idején is érvényesek.

A húsvéti szertartások kizárólag az egyházmegyei rendelkezésekkel összhangban végezhetők, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció tavaly kiadott dekrétumainak megfelelően, amelyek ebben az évben is érvényesek.

Oldalainkon folyamatos tájékoztatást adunk a tömegtájékoztatási eszközök segítségével követhető szertartásokról.

Segítő szeretettel figyeljünk egymásra, különösképpen veszélyeztetettebb embertársainkra. Az ünnepi időszakban imádságainkat ajánljuk fel a járvány érintettjeiért. A Feltámadt Krisztus örömét és békéjét kívánjuk a paptestvéreknek és minden kedves testvérünknek.

Budapest, 2021. március 26.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

*

Szentszéki rendelkezések a nagyhét ünneplésére és segédanyagok személyes és családi imádságokhoz

Alább letölthető dokumentumokban közöljük az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció 153/20. sz., 2020. március 19-én kelt dekrétumának magyar fordítását, amelyet a Covid-19-járvány miatt a nagyheti szertartások rendjével kapcsolatban hozott, valamint a nagypénteki liturgia XI. rendkívüli könyörgését (A4 és A5 formátumban) a járvány idejére (700/2020. sz.), amelyet a dekrétum útmutatásának megfelelően a Magyar Egyházzenei és Liturgikus Intézet készített elő. Szövegét az MKPK Állandó Tanácsa hagyta jóvá.

Hasonlóképpen itt letölthető az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció 154/20. sz., szintén hatályos dekrétuma – valamint az ahhoz kapcsolódó megjegyzés – magyar fordítása, amelyet a Covid-19-járvány miatt a latin rítusú nagyheti szertartások rendjével kapcsolatban hozott.

Továbbá a Keleti Egyházak Kongregációjának 152/2015. sz., 2020. március 25-én kelt útmutatása magyar fordítását is közzétesszük, szintén a húsvéti szertartások rendjével kapcsolatban.

Közöljük az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció által engedélyezett, Szentmise járvány idején című, választható miseszöveget.

Végül letölthető a Segédanyag a nagyhét személyes és családi imádságaihoz című liturgikus segédlet is (A4 és A5 formátumban), amelyet az MKPK Állandó Tanácsa 790/2020. számon, április 2-án hagyott jóvá. Előkészítését a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet végezte.

Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció útmutatása (96/21, 2021. február 17.) szerint a rendelkezések idén is alkalmazhatók.

A dokumentumok letölthetők INNEN is.

Forrás és illusztráció: MKPK Sajtószolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria