A málenkij robot dunakanyari áldozataira emlékeztek Nagymaroson

Hazai – 2022. január 17., hétfő | 18:46

Beer Miklós nyugalmazott váci püspök január 16-án, vasárnap szentmisét mutatott be Kismaros, Nagymaros és Zebegény málenkij robotra elhurcolt áldozatainak emlékére a nagymarosi római katolikus templomban.

A szentmisét követő megemlékezésen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője felidézte: hetvenhét évvel ezelőtt elég volt egy német hangzású név, hogy valakit megfosszanak mindentől, ami az övé, és elvigyék a teljes bizonytalanságba, a végtelen fagyott mezőkre, és ebben a fagyott sírboltban több százezer ember nyugszik.

Az 1943-as teheráni konferencián Sztálin arról beszélt, hogy a Szovjetunió újjáépítési munkálataihoz mintegy négymillió embert fog elvinni Közép-Európából – emlékeztetett az államtitkár. – Sem az angolok, sem az amerikaiak nem tiltakoztak, hogy származási alapon, kollektív büntetésként emberek millióit hurcolják el. Ugyanakkor 1946-ban is voltak kiváló, bátor magyar emberek, így Kéthly Anna, Füst Milán, akik felemelték szavukat az igazságtalanság ellen, nem fogadták el a kollektív bűnösséget, és felszólaltak a málenkij robotra, a Gulágra hurcolás és a kitelepítések ellen. A túlélőket a családhoz, a hithez és a nemzethez tartozás hozta haza.

Nyolcszázezer honfitársunk került a Gulágra, minden tizenkettedik magyart elvittek vagy hadifogságba, vagy málenkij robotra, vagy a Gulágra – mondta Rétvári Bence.

Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere egyebek mellett arról szólt, hogy megemlékezni és

hálát adni gyűltek egybe, hálát adni azokért a túlélőkért, akik 74 éve haza tudtak térni, és akiknek első útja a nagymarosi templomba vezetett.

A család, a hit és a hazaszeretet segítette őket a kitartásban, és az egymásra figyelés, az összefogás ereje – fogalmazott Heinczinger Balázs. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő generációk számára el kell mesélni a történeteket.

A megemlékezés koszorúzással és konferenciával folytatódott Nagymaroson.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria