A Máltai Szeretetszolgálatnál kapott menedéket egy mozgássérült férfi, akinek leégett a háza

Hazai – 2021. április 12., hétfő | 16:10

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mezőkövesdi intézménye, a Gondviselés Háza fogadta be azt a mozgássérült férfit, akinek a házán lévő nádfedésű tetőszerkezet március 27-én leégett. A hajléktalanellátó intézményben a példás összefogással zajló felújítás végéig maradhat, miközben a többi gondozott is segít neki feldolgozni a tragédiát.

A március 27-én éjjel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyej Szentistván községben járőröző mezőkövesdi rendőrök vették észre, hogy kigyulladt egy nádfedésű családi ház tetőszerkezete. Ők menekítették ki az odabent alvó 61 éves Kovács Lászlót, személyi sérülés nem történt, ám a lángokat három tűzoltóegység együttes munkájával sikerült csak megfékezni, így az ingatlan lakhatatlanná vált.

Kovács László egyedül élt, 33 éves korában egy autóbaleset következtében amputálni kellett az egyik lábát, művégtagot kapott, és bottal jár. A következő éjszakát a szomszédoknál tölthette, ők tartósan nem tudták befogadni, de személyes ismeretség révén segítséget kértek a Máltai Szeretetszolgálattól. A szombati tűzeset után már hétfőn délelőtt a mindössze kilenc kilométerre lévő mezőkövesdi Gondviselés Házába vitte szomszédja Kovács Lászlót, aki azóta is a hajléktalanellátó intézményben tölti mindennapjait. Az éjjeli menedékhely legkisebb, négyfős szobájában helyezték el.

„Már amikor előzetesen, telefonon beszéltünk, nagyon hálás volt, hogy befogadjuk, de ahogy megjött, külön is megköszönte, hogy itt lehet” – mondta Bukta Viktória intézményvezető. „Megtörten érkezett, hiszen mindene odalett, ezért munkatársaimmal azon vagyunk, hogy amennyire tudunk, segítsünk neki. A többi ellátottat is megkértük arra, hogy fogadják jó szívvel, tereljék el a gondolatait, próbálják oldani benne a feszültséget. Nem volt ő még ilyen helyen, de mindenki pozitívan állt hozzá, segítve annak a tragédiának a feldolgozását, hogy hajléktalanná vált.”

Ez az állapot csak átmeneti, hiszen az önkormányzat és a helyiek különböző módokon összefogtak, egy ács munkadíj nélkül vállalta a tető helyreállítását, más bontott szarufákat és cserepeket ajánlott fel. Kovács László egyelőre heti egy-két alkalommal jár vissza otthonába, a teljes felújítás leghamarabb április végére készülhet el, de mindaddig, míg nem tud beköltözni, a Máltai Szeretetszolgálat mezőkövesdi intézményében gondoskodnak róla.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: egy szemtanú felvételei

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria