A Márk Rosarium felajánlásaként 40 rózsatövet ültetett a Karitász Szombathelyen

Hazai – 2021. április 19., hétfő | 12:56

Az acsádi Márk Rosarium adományaként összesen 40 szabadgyökerű rózsatövet ültetett április 15-én a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a Püspöki Palota, a Fairplay Kávézó, valamint a Karitász központi udvarára.

Talán kevesen tudják, hogy a legnagyobb magyar rózsanemesítő, Márk Gergely több mint 700 rózsafajtáját bemutató, látogatható gyűjteményes kert fogadja a látogatókat és a vásárlókat Acsádon, a Béke u. 42 szám alatt.

A Márk Rosarium nemrég felhívást tett közzé, amelyben olyan ismert, népszerű Vas megyei intézményeket, helyszíneket, közreműködő partnereket keresett, akik „befogadnának” és elültetnének néhány szabadgyökerű rózsatövet a Márk Gergely nemesítette fajtákból.

Erre a felhívásra jelentkezett szinte az elsők közt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, hogy saját intézményeihez, illetve a Szombathelyi Egyházmegye számára letelepítsen 20-20 rózsatövet.

Az adománytövek a Püspöki Palota kertjének és a Fairplay Kávézó udvarának több pontján, valamint a Karitász központi épületének udvarán leltek otthonra április 15-én. Május végére pedig a kis tövek várhatóan már virágba is borulnak! Az ültetések helyszínein földbe szúrt táblákkal állított emléket a jószolgálati szervezet a nemesítőnek és az adományozónak.

Márk Gergely rózsahagyatékában olyan fantázianevű tövek is szerepelnek, amelyek Vas megyéhez köthetők. Ilyenek többek közt a Szent Márton emléke, a Savaria, a Berzsenyi Dániel emléke, Brenner János emléke, Batthyány-Strattmann László emléke, Kanizsai Dorottya emléke, Őrség, Sárvár, Kőszeg, Kemenesalja és Vas fantázianevű rózsák.

Márk Gergely legnagyobb szakmai sikerét 2000-ben, Rómában érte el. A kereszténység fennállásának kétezredik évfordulója tiszteletére rendezett nemzetközi rózsaversenyen az Árpád-házi Szent Erzsébet emléke nevű rózsája a park- és futórózsa kategóriában első helyezett, aranyérmes lett. Ezt a fajtát elültették a Vatikán rózsakertjében is.

Szöveg és fotók: Büki László/Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria