A nő legyen „máriás nő” – Papp Miklós tanítása az egyházmegyei női lelkinapon Nyíregyházán

Hazai – 2024. április 16., kedd | 9:45

Április 13-án a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban rendezték meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye női lelkinapját, amelyen Papp Miklós morálteológus, görögkatolikus parókus mondott tanítást; majd Palánki Ferenc püspök mutatott be szentmisét.

Az eseményről Horváth-Bócsi Irén, a Nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola intézményvezetője írt beszámolót, amelyet szerkesztve közlünk.

Április 13-án, szombaton az egyházmegye számos egyházközségéből, intézményéből érkeztek résztvevők Nyíregyházára, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban tartott női lelkinapra, melyet – Palánki Ferenc püspök meghívására – Papp Miklós morálteológus tartott.

A lelkinap kezdetén Németh István püspöki titkár vezetésével imádkoztak a jelenlévők, majd Palánki Ferenc megyéspüspök mondott köszöntőt.

Papp Miklós a Biblia nőalakjainak példája kapcsán arra buzdított minden jelen lévő nőt, hogy legyen „máriás nő”, aki passzívan átadja magát Isten akaratának, majd aktívan közreműködik Istennel. Legyenek hasonlatosak a kenethozó asszonyokhoz, akik a nehéz helyzetekben is hűségesek tudnak lenni; legyenek az „apostolok apostola”, mint Mária Magdolna; hallják meg, amikor személyes hangon hozzájuk szól az Isten.

Legyen saját evangéliumuk, amelyet a föltámadt Krisztus bíz rájuk.

Tanításában a morálteológus felhívta a figyelmet az otthon és a kert párhuzamára, a virágokra mint az „édenkert maradékaira”, a gondoskodás és a szépség fontosságára.

A női test is más értelmezést kapott az előadásokban: az ápoltságról, kulturáltságról mint az öröm hírvivőiről esett szó. Amikor a testet szolgáljuk, sebeket is szerzünk – mondta a görögkatolikus lelkipásztor, kiemelve: nem szabad elfelejtenünk, hogy a testünk szent, nem tehetünk akármit vele; és soha ne feledjük, hogy nagy sebeinket mindig körbefonja a szeretet. A morálteológus az énidő fontosságára is felhívta a nők figyelmét, amelyet magukra, testük-lelkük szépítésére, erősítésére szánnak.

Néhány kiragadott gondolat, bármikor elővehető erősítő „kincs” az elhangzott tanításokból: „Szeress tág szívvel!” „A kegyelem nem párolog el.” „Isten a mélyponton értünk jön.” „A minden az Isten.”

Az esti szellőben Isten együtt sétál az emberrel.

A lelkinap szentmisével folytatódott, amelynek főcelebránsa Palánki Ferenc püspök volt. Papp Miklós a két előadásban a női létről megfogalmazott gondolatait a szentmisén elhangzott elmélkedésével egészítette ki.

A program szeretetvendégséggel zárult, amelyen az egyházközség férfi tagjai mint házigazdák kedvesen megvendégelték a többszáz résztvevőt.

Papp Miklós előadásairól a későbbiekben bővebb beszámolót tesznek közzé az egyházmegye honlapján.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kardos György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria