A pápa áldását kérte az erdélyi magyarokra a Kovászna megyei tanács elnöke

2019. május 16., csütörtök | 10:39

A május 15-i szerdai általános kihallgatás során kéttagú erdélyi delegáció járult Ferenc pápa elé: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Szalai Béla, az „Iconographia Locorum Transsylvaniae” című kötet szerzője.

Átadták a Szentatyának az erdélyi helyek ikonográfiáját bemutató könyvet, majd a pápa áldását kérték az erdélyi magyarokra.

„Mi, erdélyi magyarok ezer éve kereszténységben élünk, és a nyugati keresztény kultúra legkeletibb bástyái vagyunk. Két hét múlva nagy szeretettel várjuk a pápát Csíksomlyón” – e szavakkal fordult a székely népviseletben megjelent politikus Ferenc pápához. A Szentatya áldását adta az erdélyi magyarokra.

Hargita, Kovászna és Maros megye elöljárói azt kérték a magyaroktól, hogy aki csak teheti, június elsején székely népviseletben jelenjen meg a pápai szentmisén Csíksomlyón. Tamás Sándor jeles alkalmakkor gyermekkora óta magára ölti a székely népviseletet, most a pápai audiencián éppúgy, mint majd a június 1-jei pápalátogatáson, ami kiemelten jeles esemény lesz Székelyföld számára. Erdély ezeréves keresztény története során először lép földjére Péter utóda.

A föld népességének talán 0,2 százalékát teszik ki a magyarok. Nyelvünk és kultúránk egyedülálló, meg kell mutatnunk a világnak az értékeinket. Erőnk a kultúrában rejlik, a nyugati keresztény kultúra legkeletibb bástyáját őriztük és védtük ezer éven át. A kulturális, épített örökség mellett a gyönyörű népviselet is erősíti a székelyeket – mondta el Tamás Sándor a Vatikáni Rádiónak adott interjúban.

Magyar és székely zászlókat is hozzanak magukkal a zarándokok, legyünk büszkék szimbólumainkra! – tette hozzá a politikus, aki szerint jelzésértékű a pápa látogatása Székelyföldön.

Nem mindenki nézi ugyanis jó szemmel, hogy a pápa Erdélybe, a görögkatolikusokhoz, majd pedig Csíksomlyóra jön. Az üzenet világos: a Szentatya ezzel az erdélyi magyarokat és Csíksomlyót felemeli és egy olyan térképre helyezi, amelyről mások le szeretnék törölni a magyar közösséget. Ezért tisztelettel adózunk a pápa előtt, és biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan leszünk Csíksomlyón – mondta Tamás Sándor.

Az elmúlt ezer évben az erdélyi magyarok mindig az árral szemben úsztak, mégis haladtak előre. Hogy ez miként lehetséges? „Erős a hitünk és bírja a karunk” – válaszolt a székely politikus, aki azt üzeni, az elkövetkező ezer évben is ezzel az erős hittel fognak előrehaladni.

Imádkozunk, és várjuk a vendégeket nemcsak Székelyföldről, Magyarországról, a Kárpát-medencéből, de a Vatikánból is június elsején, majd a csíksomlyói pünkösdi búcsúra is – mondta a Kovászna megyei tanács elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle