A pápa felkereste az európai intézményeket Strasbourgban

Kitekintő – 2014. november 25., kedd | 16:30

A Szentatya november 25-én pár órára Strasbourgba látogatott, ahol felkereste az Európai Parlament (EP) ülését és az Európa Tanácsot, és mindkét helyen beszédet mondott.

A strasbourgi nemzetközi repülőtéren Luigi Ventura érsek, franciaországi apostoli nuncius, valamint a francia állam képviselői fogadták a Szentatyát. Jelen voltak az egyházi méltóságok is, akik a látogatás egész időtartama alatt a pápa kíséretéhez tartoznak: Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke, Reinhard Marx bíboros, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának elnöke, Alain Paul Lebeaupin érsek, apostoli nuncius, az Európai Unió Szentszéki Missziójának vezetője, Jean-Pierre Grallet strasbourgi érsek, Paolo Rudelli prelátus, a Szentszék különleges kiküldötte és állandó megfigyelője az Európa Tanácsnál, valamint Ignazio Ceffalia atya, a Szentszék Európa Tanács mellett működő missziójának titkára.

Ferenc pápa november 24-én este szokásához híven a Santa Maria Maggiore-bazilikában imádkozott a Salus Populi Romani-kegykép előtt, és kérte a Szűzanya közbenjárását strasbourgi apostoli látogatása jó kimeneteléért – tájékoztatott Federico Lombardi SJ szentszéki szóvivő. A pápa mintegy fél órán át csöndes imába mélyedt a Szűzanya kegyképe előtt, majd egy, az Európai Unió zászlajának színeire utaló, sárga és kék rózsákból álló csokrot helyezett el az oltáron.

***

A Szentatya strasbourgi látogatásának első állomásán ellátta kézjegyével („Franciscus”) az Európai Parlament vendégkönyvét. Olaszul a következő üzenetet hagyta:

„Kívánom, hogy az Európai Parlament mindig olyan székhely legyen, ahol az Unió minden tagja közreműködik abban, hogy Európa – múltjának ismeretében – bizalommal tekintsen a jövőbe, hogy reménnyel tudja megélni a jelent.”

* * *

A Szentatya egy békegalambot ábrázoló mozaikot ajándékozott az Európai Parlament elnökének. A Martin Schulznak átadott alkotást Honorius császár (395–423) lánytestvére, Galla Placidia ravennai mauzóleumának egyik díszítése ihlette.

A galambábrázolások jó példái annak, hogy a klasszikus kor képei hogyan kerültek át a korai keresztény művészetbe. Galla Placidia mauzóleumában a galambok a lelkeket jelentik, akik az örök élet forrásából isznak. Ez egyben megjelenítheti az ígéretet azok számára, akik Krisztus tanítását követik.

A Vatikáni Mozaikstúdió ősi technikák alkalmazásával létrehozott ábrázolásában a galamb a béke jelképévé válik, olajfaágat tart a csőrében. A tizenkét csillag utalás arra a szimbólumra, amelyet 1955-ben választottak először az Európa Tanács, majd az Európai Közösség számára.

Ferenc pápa Strasbourgban találkozott volt szállásadónőjével

Az Európai Parlamentben tett látogatása reggelén meglepetés várta Ferenc pápát: találkozott volt németországi szállásadónőjével – közli a Vatican Insider.

1986-ban, ötvenévesen Jorge Maria Bergoglio jezsuitaként Németországba utazott, hogy Frankfurt am Mainban a Sankt Georgen Egyetemen teológiai tanulmányokat folytasson, és a Goethe Intézetben mélyítse el német nyelvtudását.

Tanulmányai idején egy ideig Boppardban, egy tizenöt lakosú településen lakott egy házaspárnál. Szállásadónője, Selma nagy szeretettel emlékszik vissza erre az időszakra. „Örülök, hogy nem sokkal a halála előtt a férjem még értesülhetett róla, hogy az argentin atya, aki nálunk lakott, római pápa lett” – mondta el az újságíróknak. Úgy emlékszik vissza, hogy albérlőjük mindig nagyon kedves volt, olykor velük vacsorázott, vallásról, politikáról beszélgettek. Gyakran imádkozott az udvaron, és szerette hallgatni, ha valaki zongorázott a nappaliban. „Bergoglio atya fantasztikus ember, nagyon egyszerű, és mindig jókedve van!” – jellemezte végül röviden Selma az egykor náluk lakó Ferenc pápát.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: CTV, Európai Parlament, Vatican Insider

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria