A pápa imádkozik a mexikói menekülttáborban pusztító tűz áldozataiért

Ferenc pápa – 2023. március 31., péntek | 12:33

Ferenc pápa a március 29-i, szerdai általános kihallgatáson megemlékezett arról a 38 emberről, akik március 28-án haltak meg a mexikói Ciudad Juárezben, a texasi határhoz közeli menekülttáborban.

„Imádkozzunk azokért a bevándorlókért, akik a mexikói Ciudad Juárezben tragikus tűzvészben vesztették életüket” – mondta a spanyol ajkú zarándokokhoz intézett beszédében a heti általános kihallgatáson a Szentatya. „Az Úr fogadja be őket országába és nyújtson vigaszt családjaiknak” – kérte pápa. Arra buzdította a jelenlévőket, hogy imádkozzanak együtt értük.

Legalább 38 ember meghalt a Mexikót és az Egyesült Államokat összekötő Stanton-Lerdo híd közelében lévő, migránsokat befogadó központban keletkezett tűzben. Hatvannyolc férfit tartottak fogva a központban, míg migrációs kérelmeiket bírálták el – Guatemalából, Hondurasból, El Salvadorból, Ecuadorból, Kolumbiából és Venezuelából érkeztek. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szerint miattuk ütött ki a tűz, mert néhányan közülük matracokat gyújtottak fel, miután megtudták, hogy visszatoloncolják őket hazájukba. Az elnök hangsúlyozta a bevándorlókkal kapcsolatban: „Nem gondolták, hogy ez ilyen szörnyű tragédiát okozhat.” A térfigyelő kamerák azt mutatják, hogy két őr elszalad, ahelyett, hogy kinyitná a cellaajtót, mivel a fullasztó füst miatt egyre nehezebb volt levegőt venni.

Mexikó évente több mint százezer okmányokkal nem rendelkező migránst toloncol ki, de sokaknak ideiglenes vízumot ad ki, amely lehetővé teszi számukra, hogy Mexikóban éljenek és dolgozzanak.

A tragédia után Ken Salazar, az Egyesült Államok mexikói nagykövete azt mondta, hogy ez az eset határozottan felhívja a kormányok figyelmét a hibás migrációs rendszer átalakításának fontosságára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria