A pápa imádkozik a Nigerben elrabolt misszionáriusért

Ferenc pápa – 2019. május 18., szombat | 14:25

Ferenc pápa május 17-én fogadta a Vatikánban az Afrikai Missziók Társasága nagykáptalanjának résztvevőit. Elmondta, imádkozik a Nigerben elrabolt Pierluigi Maccalli atyáért és mindazokért, akik életüket kockáztatják az evangéliumért.

A misszionáriusok álljanak ki a legutolsókért, szolgálják a párbeszéd és a találkozás kultúráját – hangsúlyozta az audiencián a Szentatya.

Pierluigi Maccalli olasz misszionárius papot, bomoangai plébánost tavaly szeptember 17-én rabolták el Niger és Burkina Faso határán. Az elkövető fegyveres férfiak – akiknek a kiléte máig ismeretlen – éjjel betörtek a házába. Ferenc pápa az Afrikai Missziók Társaságához intézett beszédében szólt Maccalli atyáról, biztosítva a jelenlévőket arról, hogy a Szentszék folyamatosan figyelemmel követi ezt a fájdalmas történetet.

Köszönöm missziós buzgalmatokat, melyet bátran végeztek, s elviszitek mindenkinek Jézus Krisztus életét, olykor saját életeteket kockára téve, alapító atyáitok nyomában – mondta a pápa, majd hozzátette: csatlakozom imáitokhoz Pierluigi Maccalli testvéretekért, akit hónapokkal ezelőtt raboltak el Nigerben; a Szentszék aggodalommal és figyelemmel követi ezt a nehéz helyzetet.

A Szentatya köszönetet mondott az afrikai misszionáriusoknak, az apácáknak és a világiaknak, akik „örömteli családot” alkotnak az evangelizáció nagy művében, különösen a távol eső vidékeken, ahol a keresztény közösség méginkább kiszolgáltatott, vagy nincs is jelen. Köszönet illeti őket, amiért odafigyelnek a migránsokra, a perifériák iránti szolgálatra, ahol nagy szükség van az evangélium hirdetésére. Az evangelizálást mindig egy közösség végzi, gesztusokkal és cselekedetekkel a másik ember mindennapi életében. Ezáltal lecsökkenti a távolságot, megalázza önmagát, ha szükséges, és magára veszi az emberi életet, Krisztus szenvedő testét megérintve a népben.

A misszionáriusok szolgálják a találkozás és a párbeszéd kultúráját, amely gondjaiba veszi a kicsinyeket és a szegényeket, hozzájárulva a valódi emberi testvériség eljöveteléhez. Működjenek együtt más vallások és intézmények tagjaival a gyermekek és a kiszolgáltatottak védelmében, akik a háborúk, betegségek, embercsempészek áldozatai. Az utolsók – akiket a társadalom kitaszít magából – iránti kiállás ugyanis  jel, ami az irgalmas Krisztus konkrét jelenlétét és gondoskodását mutatja. Tegyenek tanúságot a szeretetről, ápolják a szentségi életet, a testvérek szolgálatát, amelyen keresztül megújíthatják Krisztussal való személyes találkozásukat. Sürgősen vissza kell találni a szemlélődő lelkiséghez, újra fölfedezni mindennap azt, hogy egy olyan kincset bíztak ránk, amely humanizál, és segít új utakat találni – idézett a pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításából.

Az afrikai misszionáriusok ne féljenek új utakat nyitni, túllépni az ismert világon, a perifériák és a határok felé. Szűz Mária támogassa erőfeszítéseiket – fohászkodott Ferenc pápa, majd áldását adta az Afrikai Missziók Társasága nagykáptalanjának résztvevőire.

Forrás:  Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria