A pápa köszönetet mond az abortusz ellen küzdő argentin nőknek

Ferenc pápa – 2020. december 1., kedd | 12:26

A művi vetélés problémája alapvetően nem vallási kérdés, hanem humánetikai – állapítja meg levelében Ferenc pápa, melyet az abortusz ellen küzdő nők egy csoportjának küldött Argentínába. November 28-án több tiltakozó megmozdulást tartottak Buenos Airesben a születő életek védelmében.

November 22-én saját kezűleg aláírt levelet küldött a pápa, melyben az élet védelmét hangsúlyozza azokkal szemben, akik legalizálnák az abortusz gyakorlatát Argentínában. A levél címzettje Victoria Morales Gorleri parlamenti képviselő, Bergoglio egykori asszisztense. Az életvédő nők csoportja 2018 óta küzd a születendő életek megmentéséért, elsősorban Buenos Aires szegénynegyedeiben. Az aktivisták levélben fordultak Ferenc pápához, támogatását kérve a művi terhességmegszakítás legalizálása ellen, mely gyakorlat jelenleg nagy viták forrása Argentínában.

Argentína büszke ezekre a nőkre – folytatja levelét a Szentatya, majd rámutat:

Az abortusz problémája nem vallási kérdés elsősorban, hanem humánetikai, ezért mindenféle vallási megfontolás ezután jön csak. Tegyünk föl magunknak két kérdést: Azért, hogy megoldjunk egy problémát, vajon jogos-e kiiktatni egy emberi életet? Jogos-e felbérelni egy gyilkost?

Ferenc pápa áldását adja az életvédő nők közösségére, és imáikat kéri szolgálatára. A szegénynegyedekben működő aktivisták levelükben felhívták a figyelmet arra, hogy az abortuszról szóló törvénytervezetet könnyű megoldásként mutatták be a peremvárosokban élő fiatal lányok számára, akiknek nem várt terhességgel kell szembenézniük.

„Jeges félelem borzaszt el minket, ha arra gondolunk, amit ez a törvény sugall, vagyis hogy az abortusz egy fogamzásgátló lehetőség, melynek fő célpontjai a szegény lányok. A mi hangunk, éppúgy, ahogy a meg nem született gyermekeké, soha nem hallatszik. A törvényalkotók és a sajtó nem akar meghallgatni minket, és ha a szegénynegyedekben nem volnának lelkipásztoraink, akik szót emelnek értünk, még inkább egyedül lennénk – írják a pápának a támogatását kérő életvédő aktivisták.

Serdülő lányaink azzal az elképzeléssel nőnek föl, hogy nincs joguk gyermeket vállalni, mert szegények.”

November 28-án, szombaton számos megmozdulást szerveztek az abortuszról szóló törvénytervezet elleni tiltakozásként. A „cipőcskék felvonulására” Buenos Airesben a kongresszus székháza előtt gyűltek össze a résztvevők, akik együtt imádkozták a rózsafüzért, és a születendő életeket Szűz Mária oltalmába ajánlották. A tüntetéseket a helyi püspökök is támogatták, akik több ízben felemelték szavukat az élet védelmének fontosságáért, a fogantatástól kezdve.

November 20-án az Élet, Világiak és Család püspöki bizottság jegyzékben ítélte el a vitatott törvénytervezetet. Emlékeztettek: „Argentínában és a demokráciában most először születne olyan törvény, mely egy személy halálát foglalja magába egy másik élet megmentéséért.

Csak akkor menekülhetünk meg mindannyian, ha mindkét életet megmentjük”

– figyelmeztetnek a püspökök. A híveket arra buzdították, hogy vegyenek részt a szombati megmozdulásokon, ugyanis ezzel nyilvánosan leteszik a voksot minden emberi személy élethez való joga mellett, amit az alkotmány is garantál.

Forrás: Vatikáni Rádió; Vatican News

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria