A pápa Marcello Semeraro püspököt nevezte ki a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusává

Ferenc pápa – 2020. október 16., péntek | 9:00

A 72 éves olasz főpásztor eddig Albano püspöke volt, illetve a pápa bíborosi tanácsadó testületének titkári teendőit látta el. Semeraro püspök Giovanni Angelo Becciu bíborost követi a tisztségben, aki szeptember 24-én mondott le prefektusi hivataláról.

Marcello Semeraro decemberben tölti be 73. életévét. Lecce közelében született, az olasz csizma sarkában, Puglia tartományban. 1971-ben szentelték pappá. Szent II. János Pál pápa 1998-ban nevezte ki Oria püspökévé. 2004-ben helyezték át a Róma környéki Albanóba. Jelenleg a grottaferratai Szűz Mária-monostor apostoli adminisztrátora és az olaszországi baziliánus rend pápai delegátusa.

A Pugliai Regionális Pápai Szemináriumban kezdte meg tanulmányait, melyeket Rómában, a Lateráni Egyetem teológiai fakultásán folytatott. Itt szerzett licenciátust, majd doktori fokozatot teológiából. Ezt követően dogmatikus teológiát tanított a Pugliai Teológiai Intézetben, majd a Pápai Lateráni Egyetemen is. Egyháztani témában több könyve és cikke megjelent, és szótárcikkeket publikált. Püspöki szolgálata megkezdése után pasztorális és papi lelkiségi köteteken dolgozott, az egyik kötethez maga Ferenc pápa írt előszót (Meghallgatni és gyógyítani a szívet. Megkülönböztetés az egyház lelkipásztorainak életében).

A X. püspöki szinódus különleges titkára volt, melyet a püspöki szolgálatról tartottak A püspök Jézus Krisztus evangéliumának szolgája a világ reménységéért címmel. A családdal, majd a fiatalokkal és az Amazóniával foglalkozó püspöki szinódusokon pápai kinevezéssel tagként vett részt.

2013-tól a pápa bíborosi tanácsadó testületének titkára volt, mely feladatot most az eddigi másodtitkár: Marco Mellino püspök veszi át. Marcello Semeraro 2009 óta tagja a Szentek Ügyeinek Kongregációjának. Tagja továbbá a Kommunikációs Dikasztériumnak, míg a Keleti Egyházak Kongregációjának konzultora. Lazio tartomány Püspöki Konferenciája Hittani és Kateketikai Bizottságának elnöke, az Olasz Püspöki Konferencia Hittani és Hitoktatási Bizottságának tagja, az Avvenire katolikus napilap elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria