A Partiumtól a Gyimesekig hírét vitték az eucharisztikus kongresszusnak

Külhoni – 2020. március 16., hétfő | 12:55

Határainkon túl is sokan készülnek a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK). Március első felében Fábry Kornél, a NEK Titkárságának főtitkára és Farkas Balázs, a NEK irodájának gazdasági vezetője, Böjte Csaba ferences szerzetes, a világesemény egyik hírnöke, valamint Zsuffa Tünde sajtófőnök is számos előadást tartott szerte Erdélyben és a Partiumban.

A kongresszus munkatársai kézbesítették Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nevében a meghívást a katolikus világtalálkozóra többek között Nagyváradon, Tusnádfürdőn, Kézdivásárhelyen, Sepsziszentgyörgyön, Csíksomlyón, Csíkszeredában, Ditróban, Hidegségben és Gyimesfelsőlokon is.

Utóbbi helyszínen az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum alapítója, Berszán Lajos atya jelezte, hogy 450 népviseletbe öltözött csángó diákkal vesznek részt szeptemberben a budapesti rendezvényen.

Száz évvel a trianoni döntés után a Katolikus Egyház lehetőséget teremt a Kárpát-medencében évszázadokon át együtt, majd külön élő népeknek a megbékélésre, arra, hogy közösen üljenek le az Úr asztalához és együtt imádkozzanak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, Budapesten – így tolmácsolta románoknak, magyaroknak a meghívást Böjte Csaba ferences szerzetes a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium dísztermében, Hargita Megye Tanácsának ülésén március 11-én.

Zsuffa Tünde, a kongresszus sajtófőnöke a szeptemberi rendezvény eseményeiről adott tájékoztatást. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: segítenek a román és magyar híveknek is abban, hogy minél nagyobb számban vehessenek részt a világtalálkozón. Tamás Levente, a katolikus gimnázium igazgatója arról számolt be, hogy eddig közel kilencven diák jelentkezett az intézményből, hogy szeretne a magyar fővárosba utazni a kongresszusra.

Forrás és fotó: NEK Titkársága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria