A Pázmány BTK Róma történelmi belvárosába invitálja kutatóit

Hazai – 2023. december 5., kedd | 11:55

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara pályázatot hirdetett a kar oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak Rómában folytatott kutatási tevékenységük elősegítésére – közölte az intézmény november 30-án.

A támogatás keretében az egyetem a jelentkezők számára finanszírozza a Róma történelmi belvárosában, a Via Giulia úton található Pápai Magyar Intézetben lévő szállásukat.

A tanulmányi ösztöndíj kiírását követően a jelentkezők a Pázmány BTK legkülönbözőbb szakjairól és területeiről, szerteágazó kutatási témákkal keresték meg az intézményt. A hallgatói pályázatok között vannak valláspszichológiai érdeklődésű és művészettörténeti témakörök; ugyanakkor olyan érdekes kulturális kérdések kutatására is lehetőség nyílik, mint például az 1956-os forradalom olaszországi megítélése vagy Pyrker János velencei pátriárka kapcsolatrendszerének feltárása.

Oktatói részről kommunikáció- és médiatudományi területen olyan témák vizsgálatára lesz lehetőség, mint például Herzl Tivadar (Theodor Herzl) diplomáciai tevékenysége vagy a X. Piusz pápával létrejött találkozó esetleges dokumentumainak kutatása.

Ám nemcsak a kar oktatói és hallgatói, hanem a tanácsadó testület tagjai közül is élnek a pályázati lehetőséggel, olyan kérdések vizsgálatára helyezve a hangsúlyt, mint a 20. századi olasz katolikus reformpedagógiai irányzatok történetének vizsgálata.

A Pázmány BTK kutatói ösztöndíja nem csupán pénzügyi támogatást nyújt, hanem egyedülálló lehetőséget is biztosít az egyetemi közösség számára, hogy mélyebb betekintést nyerjen Róma gazdag kulturális és történelmi örökségébe.

Az egyetem bízik abban, hogy ez a kezdeményezés tovább erősíti a tudományos párbeszédet és a kölcsönös megértést a különböző kultúrák és tudományterületek között. Gratulálnak mindazoknak, akik részt vesznek a programban, és várják, hogy eredményeikkel gazdagítsák a tudományos életet és öregbítsék intézményük nemzetközi hírnevét.

Forrás és fotó: PPKE Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria