A pécsi havihegyi mandulafa az európai év fája verseny győztese

Kultúra – 2019. március 20., szerda | 16:14

Március 19-én Brüsszelben hirdették ki a Karmenu Vella környezetvédelmi uniós biztos védnökségével szervezett 2019-es európai „Az év fája” verseny eredményét: a pécsi havihegyi mandulafa kapta a legtöbb szavazatot idén.

A pécsi havihegyi mandulafa, mely Janus Pannonius püspök 1466-ban, egy mandulafáról írt verse óta az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is, 45 132 szavazatot kapott a február végén lezárult szavazás során, amivel megnyerte a versenyt. A második, illetve a harmadik helyen az abrámcevói tölgy (Oroszország), valamint a Monte Barbeiro évszázados magyaltölgye (Portugália) végzett.

Havihegy mandulafáit több mint száz éve, 1916-ban említették először a napilapok: „a mandulafa-sorban kezdődik az élet…”. Később, egy 1926-ban megjelent cikkben olvassuk: „A Havihegyre vezető utat valamikor szép mandulafák árnyékolták, dacoltak az északi széllel, valahogyan olyan meleggé, olyan kedvessé tették a templom megközelítését. Tavasszal virágban pompázott az oldal, nyáron enyhe árnyékot nyújtottak az arra járóknak, ősszel meghozták a rájuk szánt fáradozás gyümölcsét.” 1990-ben elismerően írtak a fákról: „…néhány példány több száz éves, és megélte a török időt.”

A Brüsszelben, az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepség fővédnöke Pavel Poc, a testület környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának alelnöke, az est házigazdái Natalie Pauwels és Ladislav Miko voltak az Európai Bizottságtól. A ünnepséget a Környezeti Partnerség Egyesület és az Európai Földtulajdonosok Szövetsége szervezte, akik elkötelezettek az egészséges környezet mellett a városokban és vidéken egyaránt. Az esemény további támogatói voltak a Dél-morva Régió, a brnói Mendel Egyetem és az Európai Parlament S&D csoportja.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere közleményt adott ki az eredmény kihirdetése után – olvasható a PécsMa.hu oldalon. „A pécsi, mintegy másfélszáz éves havihegyi mandulafa került ki győztesen az európai év fája nemzetközi megmérettetésből. A siker közös erőfeszítéseink eredménye, hiszen az elmúlt hetekben sok ezer, a pécsi fával szimpatizáló ember fogott össze, adott le szavazatokat a havihegyi kápolna mellett álló matuzsálem győzelme érdekében.” A városvezető azt is elmondta, hogy március 20-án, szerdán délután pikniket tartanak a fánál, így közösen ünneplik meg a győzelmet a pécsiek.

Forrás és fotó: Treeoftheyear.org; PécsMa.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria