A pozitív fegyelmezés módszere volt az őszi pedagógus-továbbképzés témája a Pécsi Egyházmegyében

Hazai – 2020. október 18., vasárnap | 13:04

Harmincórás akkreditált pedagógus-továbbképzésen vettek részt a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő közoktatási intézmények munkatársai. A résztvevők az október 14. és 16. közötti háromnapos képzés során elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül tettek szert új ismeretekre a pozitív fegyelmezés módszeréről.

„Vajon honnan a csudából vettük azt az elképesztő gondolatot, hogy ahhoz, hogy egy gyerek jobban viselkedjék, először azt kell elérnünk, hogy rosszabbul érezze magát?” Jane Nelsen elgondolkodtató kérdése akár az október 14–16. között tartott pedagógusképzés mottójaként is szolgálhatna, ugyanis a program középpontjában a pozitív fegyelmezés állt. A gyerekek jutalmazásával, megerősítésével foglalkozó tréning elsősorban arra hívta fel a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő közoktatási intézmények pedagógusainak figyelmét, hogy a pozitív fegyelmezés célja olyan szociális készségek tanítása, erősítése, amelyek hosszú távon hozzájárulnak ahhoz, hogy egy gyerekből magával és a világgal harmóniában levő felnőtt váljék.

A pozitív fegyelmezés alapvetően egy nevelési szemlélet, amelynek pszichológiai alapjait két pszichiáter (Alfred Adler és Rudolf Dreikurs) fektette le. „A módszer szerint sem a túlzott szigor, sem a túlzott engedékenység nem alkalmas arra, hogy önfegyelmet és felelősségérzetet alakítsunk ki egy gyermekben, éppen ezért a pozitív fegyelmezés a kölcsönös tiszteletre és a felek közötti együttműködésre épít: tekintélyelvűség helyett közösen határozzuk meg a szabályokat, és ha gondjaink vannak, közösen keresünk mindkettőnk számára elfogadható megoldásokat” – fogalmazták meg a vendégelőadók, akik – a Pécsi Egyházmegye Oktatási Irodájának előadótermeiben, a járványügyi szabályok betartása mellett – három napon át várták a pedagógusokat.

Horváthné Storczer Adrienn és Báncs-Szendrődi Szilvia beszélgetések, gyakorlati feladatok és különböző helyzetleírások segítségével ismertették a módszer leírásával foglalkozó szakkönyveket (Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés; Jane Nelsen, Lynn Lott és H. Stephen Glenn: Pozitív fegyelmezés az iskolában), amelyekből a képzést követően minden pedagógus kapott egy-egy példányt. A résztvevők így nem csupán a harmincórás akkreditált képzés alatt szerezhettek átfogóbb ismereteket a pozitív fegyelmezés alkalmazásának lehetőségeivel, eszközeivel kapcsolatban, hanem ezt követően is mélyíthetik, munkatársaikkal megoszthatják ismereteiket a témában, ezzel támogatva a fiatalok egészséges szellemi és lelki fejlődését.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: VN

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria