A PPKE díszdoktorává avatták Paolo G. Carozza jogászprofesszort

Hazai – 2017. március 28., kedd | 18:46

A Pázmány Péter katolikus Egyetem március 27-én díszdoktori címet (Doctor Honoris Causa) adományozott Paolo G. Carozza amerikai jogászprofesszornak, az Indiana állambeli (USA) Notre Dame Egyetem oktatójának.


Paolo Carozza nem csupán az emberi jogok, a nemzetközi jog és az összehasonlító alkotmányjog magas szintű műveléséért és oktatásáért érdemelte ki e megtiszteltetést, hanem a Katolikus Egyházban folytatott társadalmi és közösségteremtő munkájáért is.

Carozza professzor számos országban dolgozott jogászként, köztük Chilében, Mikronéziában vagy Olaszországban. Ezenkívül 2006 és 2010 között az Amerikaközi Emberi Jogi Bizottság munkáját segítette először biztosként, később a testület alelnökeként, majd elnökeként.

Oktatói tevékenysége keretében számos külföldi egyetemen oktatott, köztük Trento, Velence, Milánó és Firenze egyetemein. Jelenleg az amerikai Notre Dame Egyetem jogi karán tanít, valamint az Indiana állambeli katolikus felsőoktatási intézményhez kapcsolódó Kellogg Nemzetközi Tanulmányok Intézetének igazgatója.

Carozza professzor kutatási területéhez tartoznak az emberi jogok, a nemzetközi jog, az összehasonlító jog, illetve újabban a „law and development”, azaz a jog és az emberi személy integráns kapcsolata lehetőségeinek vizsgálata. Többekkel együtt írt legutóbbi könyve az olasz alkotmányos rendszerről szól (Italian Constitutional Justice in Global Context), 2015-ben jelent meg az Oxford University Pressnél.


Átfogó és elmélyült tudományos tevékenységének és a Szentszék szolgálatában végzett erőfeszítéseinek elismeréseként Ferenc pápa tavaly a Pápai Társadalomtudományi Akadémia tagjának jelölte.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szenátusának március 27-én délelőtt tartott ünnepélyes nyilvános ülésén az amerikai professzort Tóth Tihamér, a PPKE Jog- és Államtudományi Karának dékánhelyettese laudálta, ezt követően Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora felolvasta az oklevél szövegét, és az egyetem díszdoktorává avatta tudományos munkássága és a két egyetem közötti szoros együttműködésben való, a közös erkölcsi alapokon nyugvó közreműködése elismeréseként Paolo G. Carozzát. Az új díszdoktor székfoglalójában a katolikus egyetemek helyéről és kortárs küldetéséről beszélt. Kiemelte, hogy a magyarországi katolikus felsőoktatási intézmény hivatása nem változott azóta, hogy Pázmány Péter bíboros megalapította egy vallásilag és történelmileg megtépázott országban a tudomány egységének szimbólumaként. Ennek az egységnek a szolgálata újabb és újabb eszközöket és módszert kíván meg a tudomány művelőitől, mindehhez az egyén és a közösség, a társadalom erkölcsileg megalapozott kapcsolata jelent változatlan alapot.

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria